– Kulturpolitikken fører til mindre mangfold

Mangfoldet dør mens retorikken gror: Tellus Radio trues av nedleggelse. Etter 25 års drift står Norges første og største flerkulturelle radio foran en nedleggelse. Giskes lovforslag om spilleautomater tillegges en del av skylden.

Dette er et stort paradoks før Norge skal ha sitt  mangfoldsår, og i et åpent brev til Trond Giske stilles spørsmålet om hvordan de store ord om mangfold og deltakelse henger sammen med  nedleggelse av Tellus Radio. Radioen drives av i dag av Antirasistisk senter. 

Ansvarlig redaktør for Tellus Radio Mari K. Linløkken Ashley Shiri skriver i det åpne brevet at en pionér innenfor flerkulturell kommunikasjon er i ferd med å bli brutalt oversett av kulturmyndighetene. 

– I 2007, før vi går inn i regjeringens erklærte Mangfoldsår, står en kulturinstitusjon med 25 år i mangfoldets tjeneste i fare for å måtte kaste inn håndkleet. 1. mai har Antirasistisk Senter ikke lenger midler til å drive Tellus Radio. Dermed stilner en stemme for språklige minoriteter, et verksted for opplæring av ungdom i radio-journalistikk og studioteknikk, en arena for kulturutvikling og -produksjon stenges. Et sted der mennesker har fått utløp for kreativitet, og mulighet for å lære ferdigheter og gi av seg selv, går over i historien, skriver redaktøren for Tellus radio.

Tellus Radio er en radiostasjon med kun én ansatt og mer enn 50 frivillige. Den har vært på lufta 47 timer i uka, sender musikk, kultur og nyhetsprogrammer på 7 ulike språk. Gjennom internett er sendingene tilgjengelig landet over.

Ashley Shiri skriver: 

– Tellus er et miljø for cross-over, fusion og verdensmusikk, der ideer myldrer og blir til
produksjoner og evenementer, her er kursvirksomhet i musikkproduksjon, journalistikk og teknikk, her er det studio der musikere og grupper uten kapital i ryggen kan produsere sin musikk. Kort og godt et arnested for kompetanseutrustning og produksjon av kulturelt mangfold.

Redaktøren er i brevet særlig kritisk til kulturmyndighetenes fagre ord om at 2008 skal være et mangfoldsår. 

– Hvordan skal man for eksempel ”styrke etablerte kulturinstitusjoners kontakt og samhandling med utøver-grupper med minoritetsbakgrunn”, dersom de institusjoner som utruster og bringer fram utøvere med minoritetsbakgrunn ikke kan overleve?

– Hvordan kan man legge til rette for nyskapning basert på det kulturelle mangfoldet uten å støtte de arenaer som bringer fram de nye og uetablerte?

-Og sist, men ikke minst: Hvordan kan man legge til rette for at ulike minoriteter kan delta i og videreutvikle egne kulturaktiviteter hvis de institusjoner og arenaer som åpner for slik deltakelse sultes i hjel?

I Soria Moria-erklæringen står det å lese at ”Det offentlige har et spesielt ansvar for å ta vare på kulturområder som har verdier ut over en ren kommersiell appell. Markedet alene er ikke tilstrekkelig for å sikre kvalitet, nyskaping og mangfold innen kulturlivet.”

Redaktøren understreker hvor verdien i Tellus Radio ligger:

– Tellus Radio har ingen kommersiell appell, men den har stor uttelling på nyskaping og mangfold. Kulturdepartementet må ikke gi fra seg sjansen til å vise at det er alvor bak de fine ordene, og gir levelige vilkår for Tellus Radio og musikkstudio, i tråd med bevilgninger som går til andre kulturformål og uttrykksformer.

I følge Ashley Shiri har Trond Giske sine vedtak om rendyrkede spilleautomater hatt en negativ effekt på det tradisjonsrike kulturtiltaket.

– Drift av Tellus Radio koster under millionen i året. De siste 10 år har Antirasistisk Senter klart å drive radioen ”innen eksisterende rammer”, med inntekter fra spilleautomater. Man har i alle år forsøkt alternative finansieringsmuligheter, men resultatet har vært nedslående. Med endringer i lovverket for spilleautomater, uten kompensasjon, har imidlertid de eksisterende rammer blitt drastisk endret. Det økonomiske grunnlag for Tellus Radio og musikkstudio er tatt bort.

– Det er rett og slett skandaløst at et minoritetsdrevet kulturtiltak av dette format stenges under en regjering som smykker seg med store ord om det flerkulturelle samfunn i planer og festtaler, skriver Ashley Shiri .

Redaktøren avslutter med klar adresse:

– Kan kulturminister Trond Giske og den rød-grønne regjeringen være bekjent av at dette skjer?