Norsk Folkehjelp ønsker velkommen den forsatte framgangen i den norskledede internasjonale prosessen for å forby klasebomber. 68 land møttes i Lima i Peru i forrige uke, for å fortsette en prosess som ble startet av Norge under et møte i Oslo i februar.
Norsk Folkehjelp har markert seg som en humanitær mineryddingsorganisasjon på internasjonalt nivå, og har lenge engasjert seg i kampen for å forby klasebomber, et våpen som konsekvent rammer sivile uforholdsmessig hardt. Talspersoner for organisasjonen mener møtet i Peru er banebrytende.
– Dette viser at denne prosessen går fort framover. Flere og flere skjønner nå hvor viktig det er å ta et oppgjør med disse forferdelige våpnene, sier Finn Erik Thoresen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Møtet i Lima beskrives som en stor suksess, der blant annet Ungarn lovte et fullt nasjonalt moratorium mot klasebomber, og land fra både Sør-Amerika og Afrika erklærte en plan for å etablere kontinentene som klasebombefrie soner. Det var bred støtte blant deltagerlandene for et omfattende forbud – selv om noen land, først og fremst europeiske, lanserte ønsker om flere unntak fra et forbud.
– Disse landene foreslår tekniske løsninger som det igjen og igjen er bevist at ikke virker. Konflikten i Libanon i fjor bør ha bevist én gang for alle at mekanismene foreslått av blant annet Tyskland, Storbritannia, Australia og Finland rett og slett ikke virker, sier Grethe Østern, rådgiver i Norsk Folkehjelp.