Vil sende afghanerne hjem

0Shares

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande ber afghanerne utenfor Stortinget om å returnere til Afghanistan. og delta i gjenoppbyggingen av hjemlandet.

– Det er ingen ting som har forandret seg i situasjonen, annet enn at vi har fått afghanere på plenen igjen. Jeg synes det er helt feil at vi skal styre utlendingsfeltet etter hvem som kan skape mest oppmerksomhet rundt sin sak. Det er urettferdig mot dem som stiller aller svakest, sier Stokkan-Grande til Klassekampen.

Stokkan-Grande mener at afghanernes protest gir et bevis mot deres egen intensjon med marsjen.

– Når disse guttene har klart å komme seg fra Trondheim til Oslo på egne bein, så er de sterke nok til å gå videre ned til Afghanistan og delta i gjenoppbyggingen og motstandskampen der. De er unge menn i sin beste alder, og bør snarest komme seg tilbake til Afghanistan!

Flere medier siterer nå FNs høykommissær for flyktninger, som har sagt seg enig i at afghanere kan sende tilbake. Afghanistan er ikke så farlig at Norge bør stanse alle tvangshjemsendelser til landet, fastslår FNs høykommissær for flyktninger overfor Dagsavisen.

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er betydelig verre enn for ett år siden. Men vi er ikke kommet dit hen at alle utsendinger av afghanere fra Norge bør stoppe, sier Salvatore Lombardo, stedlig representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Afghanistan.

Audun Lysbakken fra SV og Terje Bjøro fra Venstre uttalte under appellene på stortingsplassen lørdag at Norge trenger en mer human flyktningepolitikk. De krevde at et minstekrav for hjemsendelse er at de ansvarlige instansene, som UDI og Utlendingsnemda (UNE), gjør rede for hva som har skjedd med de afghanerne som allerede har blitt hjemsendt.

Så lenge dette er uvisst er det lite grunnlag for å stadfeste at situasjonen i Afghanistan er “trygg”, mente flere av talerne på stortingsplassen. 

Av de 45 afghanerne har 41 fått endelig avslag på asylsøknaden fra UNE.