71 barn venter på henrettelse i Iran

Selv om Iranske myndigheter er forpliktet under internasjonal lov til å avstå fra å henrette mindreårige sitter likevel minst 71 barn på dødscellene i Iran og venter på å bli henrettet.

Fire land i verden henretter fortsatt sine mindreårige borgere som begår kriminalitet. Tre av disse er muslimske land, Iran, Sudan og Pakistan. Det fjerde landet er Kina.

Siden 1990 har Iran stått på toppen av listen over de land som tør å henrette barn, selv om myndighetene benekter at de gjør det.

– Iran er praktisk talt det eneste landet der barneforbrytere – personer
under 18 år når de begikk forbrytelsene – er dømt til å henrettes, slår Malcolm Smart i Amnestys avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika fast.

– Det er på høy tid at iranske myndigheter en gang for alle får slutt på denne skammelige praksisen og kommer på linje med resten av verdenssamfunnet som for lengst har innsett hvor uanstendig det er å henrette dem som begikk forbrytelser som barn, sier Smart.

I forrige måned henrettet Iran 17-åringen Said Qanbar Zahi, ifølge Amnesty, mens 19 år gamle Mohammad Mousavi ble henrettet i april for forbrytelser han begikk som 16-åring.
I løpet av de siste 17 årene er 24 mindreårige lovbrytere henrettet i Iran. Samme skjebne venter nå minst 71 iranske barn, ifølge en ny rapport fra Amnesty.

Selv om Iranske myndigheter er forpliktet under internasjonal lov til å avstå fra å henrette mindreårige sitter likevel minst 71 barn på dødscellene i Iran og venter på å bli henrettet. Antakelig er tallet mye høyere enn det Amnesty kan dokumentere, ettersom henrettelser av mindreårige ofte skjer uten at det rapporteres.

Steining av mindreårige kvinner
Mokarrameh Ebrahimi er dømt for henrettelse ved steining, mens partneren Ja´far Kiani som er tiltalt i samme sak ble steinet til døden så sent som 5. juli. 

Paret har to barn hvor en av dem bodde sammen med moren i fengslet siden barnet var 11 år. Steining til døden etter den islamske loven Sharia har funnet sted siden islamske regimets herredømme startet for 28 år siden i Iran.

Henrettelse av en tenåring:

Se også steining