Smuglet barn til Norge

"Harry", som han kaller seg selv, sto frem i et dokumentarprogram som ble vist frem på BBC i Går kveld. Han har smuglet barn til Norge.

I over en måned hadde BBC oppholdt seg i feriebyen Varna i Bulgaria for å få «Harry» til å avsløre virksomheten. I programmet fremsto journalisten som en interessert kunde, og fikk dermed et tilbud: 60.000 euro, eller 480.000 norske kroner, for et barn. Det var under denne samtalen at «Harry» skrøt av å tidligere ha smuglet barn til både Norge og Tyskland fra Bulgaria.

– I lys av det vi har kjennskap til om bulgarske elementer, hvor det også er snakk om human trafficking i Oslo, så vil det ikke overraske meg at det også smugles barn fra Bulgaria til Norge, sier konsulen ved den norske ambassaden i Sofia, Per Aksel Karlsson, til NRK. Han lover nå at norske myndigheter vil ta tak i saken.

Fraktet prostituerte
«Harry» fikk inntrykk av at barnet skulle smugles til en britisk forretningsmann i London, som på grunn av sitt rulleblad ikke kunne adoptere barn på lovlig vis.

Menneskesmugleren forsikret ham om at dette ville ordne seg ved å bruke de samme smuglerrutene som han tidligere hadde brukt for å frakte prostituerte. Han var villig til å personlig ta med seg barnet til London.

Men før barnet ble solgt, stanset BBC-journalisten salget og varslet myndighetene i Bulgaria om saken. “Harry” ble arrestert, mistenkt for menneskesmugling. I tillegg skal to andre menn være pågrepet, ifølge Bulgarias innenriksdepartement.

Solgte spedbarn
BBC brukte skjult kamera til å filme noen av barna som «Harry» kunne tilby. Barna ble tatt med til gatekafeer av slektninger eller andre voksne, og det virket ifølge BBC som om de var fullt klare over hva virksomheten gikk ut på.

Smugling av bulgarske spedbarn til utlandet er ikke et nytt fenomen. Tidligere har gravide kvinner blitt tvunget over grensene til å føde for deretter å gi fra seg barnet sitt.

Frankrike dømte ni bulgarere og over et titall franskmenn i februar for å ha solgt barn til sigøynere, som skal ha betalt rundt 60 000 kroner for hvert barn.

Se intervjuet med Harry (BBC)