– Handikappede bør ikke fødes

Kommune- og fylkeslistekandidat for Rennesøy Frp, skrev lørdag et meget kontroversielt innlegg i Stavanger Aftenblad:

– All respekt for de foreldrene som ønsker å bære fram et barn med Downs syndrom eller andre typer handikap, men jeg begynner å bli ganske lei av at de samme foreldrene skriker høyt når debatten om selvbestemt abort med jevne mellomrom kommer opp, skriver hun.

Til VG Nett forteller hun at det er valgfriheten som var essensen i det hun skrev:
– Jeg forstår godt de som velger å bære frem barnet uansett, men det jeg skrev var det jeg mente som person. Hvis jeg hadde blitt gravid og fått den beskjeden, så hadde jeg valgt å ta det vekk – og det må jeg få respekt for, sier hun til VG Nett.

Finnesand ønsker at alle skal ha mulighet til å velge bort et barn som ikke er friskt.
– Essensen er at når man har muligheten til å se om barnet man bærer på er friskt, så har man muligheten til å velge å beholde det – eller velge det vekk, sier hun til VG Nett.

Men i innlegget gikk hun noe lenger i sine ytringer:
– Jeg ønsker bare å få lov til å gi uttrykk for min personlige mening om at behovet for å bevisst sette handikappede barn til verden er forkastelig og unødvendig, når det er så mye elendighet rundt om i verden vi kunne brukt midlene og energien vår på, konkluderer Finnesand i brevet.

Ordførerkandidat Trond Birkedal i Stavanger Frp tar avstand fra holdningene.
– Jeg er målløs. Det går ikke an å bruke samfunnsøkonomiske argumenter for å si at noen barn ikke er ønsket i verden. Det er et forkastelig syn, sier Birkedal til Stavanger Aftenblad.

Han opplyser at partiet nå vil ta kontakt med Finnesand.
Leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Rogaland (NFU), Jens Petter Gitlesen, er forarget over Frp-politikerens utspill.
– Det er første gang at samfunnsøkonomiske argumenter er brukt som en oppfordring til å velge ikke å bære fram et handikappet barn. Det er ikke et sivilisert argument, sier Gitlesen.

Mandag sier Frp-politikeren Finnesand at hun har blitt hetset etter utspillet:
– Hadde jeg visst det skulle skape så mye trøbbel, så hadde jeg aldri skrevet det. Jeg har mottatt telefoner som har vært nokså useriøse, og vil kalle det hetsing, sier hun til VG Nett.