FN kritiserer Norge for vold og diskriminering i politiet

0Shares

– Det viser seg at de som har vært offer for denne politivolden har en annen etnisk bakgrunn enn norsk, og det kan bekrefte at det ligger diskriminerende holdninger bak bruken av vold, sier leder av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg, Knut Rognlien, til NRK.

Han viser til Obiora-saken og mener det ikke er overraskende at torturkomiteen har tatt opp dette når mennesker dør i forbindelse med pågripelser i Norge.

FN ber Norge komme all unødvendig bruk av makt i politiet til livs.

Tidligere har Norge fått gjennomgå for bruk av langvarig varetekt og isolasjon

Rapporten fra FNs torturkomité i Geneve ble offentliggjort fredag.

Ikke første gang
Heller ikke det er første gang FN kritiserer Norge for brudd på FNs rasediskrimineringskonvensjon. Høyesteretts frifinnelse av Terje Sjølie ble innklaget til FN. I avgjørelsen fra FNs rasediskrimineringskomité (CERD) fremgår det at komiteen anser at det har forekommet brudd på Rasismekonvensjonen.

CERD påpekte i fjor at et klart forbud mot nazistisk organisering er en obligatorisk del av FNs konvensjon om avskaffelse av rasediskriminering, som Norge signerte i 1969. Men norske myndigheter har gjort lite for å imøtekomme FNs innspill på dette punktet, skrev Dagsavisen tidligere i år.