Homogeografen

0Shares

Verden er din lekeplass, sa en vis mann en gang. Men selv i våre gjelder ikke dette for folk tiltrukket av samme kjønn. Mens man her hjemme kan holde hender og til og med kline helt uforstyrret, vil det samme ikke være like akseptert andre steder i verden. Situasjonen kan imidlertid variere voldsomt; alt fra stilltiende aksept men samtidig varierende grad av offentlig og uformell diskriminering til fysisk avstraffelse og til og med henrettelse, slik det er tilfelle i land som Saudi-Arabia og Iran.

Selv ikke i det såkalte “frie” og “velmenende” Europa er det 100% ok å være homse. Vest og Øst har faktisk store forskjeller, og i enkelte av de tidligere kommunistlandene har man arvet holdningen om at det å elske en annen av samme kjønn er en sinnsykdom og en plage. Russland avkriminaliserte ikke homofili før i 1993, og det tok seks år til før det var offisielt fjernet som en lidelse av landets legeforening. Så sent som i fjor uttalte stormuftien av Moskva Talgat Tadzhuddin seg svært negativt om en homoparade og oppfordret “alle rettroende, enten katolikker, muslimer eller ortodokse om å banke opp alle som var med på marsjen”. Tidligere i vår bannlyste Moskva ordfører Juri Luzhkov årets homoparade. Luzhkov avviste opptrinnet som “satanisk” og politiet grep ikke inn mens motdemonstrater gikk løs på de som marsjerte.

I Polen har man forholdvis et greit lovverk som i teori skal hindre sjikane, trakassering og andre former for diskriminering. Lite hjelper det imidlertid når den vanlige polakken i gata er i følge siste Eurobarometer sterkt skeptiske mot homofilt samliv. Bare latvierne og grekerne innenfor EU scorer mer negativ enn Polen. Forholdene er blitt enda verre etter at det sterkt religiøse partiet til Kaczynski-tvillingene kom til makten. Robert Biedron, talsmann for Kampania Przeciw Homofobi (Campaign Against Homophobia Poland) anklager myndighetene og særlig helsedepartmentet med å drive klappjakt på homofile. Helseminister Marek Grafowski har utarbeidet en guide som “skal muliggjøre for foreldre og lærere å gjenkjenne faresignaler på potensiell tvilsom seksuell oppførsel”.

Jamaica: ikke bøy!