Utvisningen av Mullah Krekar kan ikke gjennomføres

Etter et omfattende møte med EUs antiterrorkoordinator sier nå arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen, at mullah Krekar får bli i Norge.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Aftenposten skrev i går at statsråden i det stille har drevet et diplomati om å prøve å finne ut om det var mulig å sende mullah Krekar tilbake til Irak.

– Inntrykket jeg sitter igjen med er at situasjonen i Irak er altfor ustabil til at vi kan komme igjennom med en slik diplomatisk avtale. Den vil ikke stå seg i forhold til de europeiske menneskerettighetene, sier Hanssen i følge NTB

Krekar vil da bli straffeforfulgt for overgrep han er siktet for i Nord-irak om han sendes tilbake.

Fare for rikets sikkerhet
Siden 2005 har Norge jobbet med å inngå en såkalt diplomatisk avtale med Irak som sikrer at Krekar ikke utsettes for tortur eller idømmes dødsstraff om han deporteres. I november i fjor ble det klart fra Høyesteretts side at Krekar skulle utvises fra Norge. Foreløpig er Krekar den eneste person i Norge som er dømt til utvisning fordi han er en fare for rikets sikkerhet.

Til aftenposten.no sier Krekars forsvarsadvokat, Harald Stabell, at klienten hans er fornøyd med sakens vending.

Selv om Stabell sier både han og Krekar er fornøyde med vendingen i saken, minner han samtidig om at Krekar fremdeles ikke har noen rettigheter i Norge, og at utvisningsvedtaket mot han blir stående.

– Når utvisningsvedtaket eventuelt skal effektueres, kan vi bringe saken inn for retten igjen dersom Krekar mener det ikke er trygt nok, sier Stabell til VG.