Halvparten føler seg forskjellsbehandlet

En levekårsundersøkelse fra SSB viser at halvparten av unge etterkommere av innvandrere føler seg forskjellsbehandlet.
Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

Det var i alt 870 førstegenerasjonsnordmenn som deltok i levekårsundersøkelsen. De var alle mellom 16-25 år, og hadde foreldre med bakgrunn fra enten Pakistan, Tyrkia og Vietnam, skriver Kommunal Rapport.

Opplevd forskjellsbehandling
Undersøkelsen viser blant annet at omlag halvparten av spurte har følt seg forskjellsbehandlet på ett eller annet samfunnsområde. Det er imidlertid ikke undersøkt om det faktisk har forekommet diskriminering. De med foreldre fra Tyrkia skiller seg ut når det gjelder opplevd diskriminering på boligmarkedet. Andelen som er sikre på at de har blitt forskjellsbehandlet er 16 prosent, mens de tilsvarende tallene for etterkommere av vietnamesere og pakistanere er mellom 2 og 3 prosent, skriver SSB i rapporten.  

Drøfte resultatene
I undersøkelsen kommer det frem at det er utfordringer når det gjelder likestilling mellom kjønnene. En del unge kvinner oppgir blant annet at de føler seg utenfor. Men undersøkelsen viser også at førstegenerasjonsnordmennene i stor grad deltar på lik linje med annen ungdom når det gjelder jobb og utdannelse.

I en pressemelding sier Bjarne Håkon Hanssen at han vil drøfte resultatene med førstegenerasjonsnordmennene, skriver Kommunal Rapport.