Saksøker staten

Rundt 100 kurdere vurderer nå å saksøke den norske staten på grunn av vedtak om utkastelse etter å ha bodd i riket i over 10 år, melder Dagsavisen.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Disse er en del av de såkalte MUF-erne, som er en gruppe på 197 flyktninger som flyktet fra Nord-Irak til Norge i 1999 . I 2005 fikk samtlige innvilget arbeids- og oppholdstillatelse av Utlendingsdirektoratet (UDI) på grunn av «sterke menneskelige hensyn».

Kastes ut etter lang tid
Nå skal de kastes ut av landet etter å ha bodd i Norge mange år i Norge. Overfor avisen hevder noen av dem at de har jobbet og bodd her lenge nok til å kunne få arbeids- og oppholdstillatelse.

– Vi har brukt hele ungdomstiden vår i Norge. Tidligere trengte de oss til å jobbe, men nå skal vi kastes ut som moderne slaver, sier Delshad Rasul, til Dagsavisen. Til daglig jobber han som sjef på kantineavdelingen på BI i Oslo.

Trakk seg
Denne saken utløste politiske uenigheter som til slutt endte med at daværende UDI direktør Manuela Ramin-Osmundsen trakk seg fra stillingen etter at en granskingskommisjon konkluderte med at UDI hadde brutt med politiske retningslinjer da direktoratet ga kurderne opphold.

Dette mente kommisjonen stred mot daværende kommunalminister Erna Solbergs (H) beslutning om at kun de som hadde fått fast heltidsstilling innen 1. mai 2005 skulle få opphold. Men ikke alle oppfylte kravene fra regjeringen.