Frp: - Kan gjøre det lettere å kjøpe bolig

Frp går inn for Sharia-lån

Grønt lys: Ulf Leirstein (Frp) er positiv til sharialån.
Foto: Frp.no
Flere norske banker vurderer å tilby sharia-lån . Ulf Leirstein, Frps finanspolitiske talsmann, ønsker lån uten renter velkommen.
0Shares

Innenfor islam er det forbudt å kreve renter. Begrunnelsen er at ingen skal kunne tjene seg rik på andres bekostning . Flere banker i Europa har løst dette ved at banken selv kjøper objektet, for eksempel en hus eller en leilighet, som kunden trenger lånekapital til. Deretter kjøper kunden tilbake objektet fra banken i avdrag.

Vurderer fortløpende
Thomas Midteide i DNB Nor forteller til Utrop at hvis en slik tjeneste innføres, kommer den sannsynligvis til å følge mønsteret fra andre europeiske land. Og tilbudet vil gjelde både muslimer og ikke-muslimer.

– Vi har foreløpig ikke satset på en sharialøsning, men vi sjekker markedet med jevne mellomrom. Innen et par år kan vi ha sharialån i Norge, sier Thomas Midteide.

Må være åpent for alle

Frps Ulf Leirstein har uttalt til media at så lenge tjenesten bare vil være forbeholdt muslimer vil det være diskreminering mot ikke muslimer.

Håpefull: Rabha Ahmimad vil ha muslimsk bank i Norge.
Foto : Privat

Jeg har stor forståelse for at norske banker ønsker å tilby forskjellige låneordninger.

Ulf Leirstein, Frp

– Så lenge man ikke forbeholder låneprodukter til enkelte grupper basert på religion, så mener jeg bankene må ha stor frihet til å tilby forskjellige produkter. Og jeg har stor forståelse for at norske banker ønsker å tilby forskjellige låneordninger.

Islamic bank of Britain er populær blant ikke- muslimer i Storbritannia. Nå vurderer flere norske banker å tilby sine kunder Sharialån. Illustrasjonbilde
Foto : Flickr.com

Han har tro på et mangfold av tilbud til bankkundene, da folk har forskjellige behov og ønsker – også når det gjelder lån blant annet til huskjøp.
 
Finanspolitikeren kommer ikke til å benytte seg av en slik ordning selv, da han er fornøyd med den han har. Men Leirstein tror at tjenesten kan gjøre det enklere for flere å kjøpe sin egen bolig.

– Bedre tross strenge krav
Småbarnsmor Rabha Ahmimad ba mannen sin å selge huset de eide. Hun følte seg ikke komfortabel med at mannen hadde tatt opp et vanlig huslån med renter.
 
Ahmimad, som nå leier sin bolig, mener at det er positivt at flere norske banker vurderer innføre rentefrie lån.

– Også ikke-muslimer vil tjene på dette, og det er allerede mange ikke-muslimer i andre land som benytter seg av dette, påpeker hun.

Som eksempel nevner hun den islamske banken i Storbritannia, som har en stor kundekrets som også inkluderer ikke-muslimer.

Det er høye sikkerhetskrav til lånekunder i islamske banker, og det betyr at mange muslimer i praksis ikke får lån.

– Det er vanskeligere å få lån i en islamsk bank, men det er likevel bedre, syns jeg, sier Rabah.