Deltok på samefolkets dag – må i fengsel

Johan Mikkel Tornensis valgte å feire samefolkets dag istedenfor å møte opp på et informasjonsmøte i regi av Sivilforsvaret. Det koster han 10 dagers fengsel. 


– Det er respektløst av Sivilforsvaret å innkalle folk fra Kautokeino til informasjonsmøte på Samefolkets dag, og at politiet skal nå bøtelegge eller fengsle meg for dette, sier Tornensis til NRK.

Møtte ikke opp i protest 

Selv om Tornensis var klar over følgene av å ikke være tilstede på slike møter uten gyldig grunn, valgte han å utebli fra Sivilforsvarets møte i Kautokeino. Samefolkets dag feires 6. februar og var et viktig arrangement han ikke ville gå glipp av. 

— I ren protest mot at møtet var satt opp akkurat på Samefolkets dag uteble jeg fra møtet. Jeg ville ikke gå glipp av den offisielle markeringen av vår egen dag, sier Tornensis. 

Tornensis er klar over at 6. februar ikke er en helligdag og skal regnes som hverdag.

– Men så er heller ikke julaften en helligdag. Sivilforsvaret burde prøve å innkalle folket til møte på julaften. Tviler på at noen møter opp, sier Tornensis til NRK.no

—Velger heller fengsel
Resultatet ble en bot på kr. 5000 eller 10 dagers fengsel.  Tornensis velger det siste i ren provokasjon mot det han kaller Sivilforsvarets og politiets rasisme mot samer. Ifølge NRK.no kommer han til å anke dommen. 

Sivilforsvaret vil ikke kommentere

Sivilforsvarsadjutant Stein Are Berg i Vest-Finnmark SFD sier til NRK Sámi Radio at han og distriktssjefen er på tjenestereise og vil ikke kommentere saken før på mandag.

Han vil heller ikke bekrefte eller avkrefte om de vil legge informasjonsmøter på Samefolkets dag i fremtiden.