Tajik kan bli alene på kritthvitt Storting

 
Foto: Claudio Castello
Hadia Tajik (Ap) kan bli eneste representant med minoritetsbakgrunn på Stortinget.
0Shares

Hadia Tajik er politikeren med innvandrerbakgrunn som har best mulighet til å komme inn på Stortinget, ifølge de første offisielle resultatene. Ap-politikeren og norsk-pakistaneren kan i så fall bli eneste med  ikke-etnisk norsk bakgrunn i en ellers kritthvitt folkeforsamling.

Nervøs, men fattet
Utrop har snakket med en noe redusert Hadia Tajik under Arbeiderpartiets valgvake på Folkets hus. Stavangerværingen er likevel ikke mere preget av stundens høytidelighet enn at hun kan ta en spøk underveis når vi spør om valget kan bli et rotterace til siste slutt.

– Hvem er rottene? spør Tajik tilbake, før hun går tilbake til alvoret:

Foto : Claudio Castello

– Jeg mener vi har gjort så godt vi kunne under valgkampen, og har selv en god magefølelse. Nå er det opp til velgerne å avgjøre om innsatsen vår har vært godt nok, sier Tajik til Utrop.

Khan byttes ut med Tajik?
Saera Khan som har sittet fire år på Stortinget, valgte å ikke stille
til valg. Tajik som fikk stå på sjetteplassen hvor Khan stod ved siste
valg, ser ut til å komme inn på Stortinget som eneste
stortingsrepresentant med minoritetsbagkrunn.

Integrering en del av politikken
Tajik ser frem til å jobbe politisk de neste fire årene. Plass på tinget eller ei. Kriminalitet og utdanning, i tillegg til hennes allerede anerkjente engasjement i innvandring og integrering blir noen av hjertesakene.

Hva slags integreringspolitiske linje vil dere i Arbeiderpartiet føre i neste regjeringsperiode, hvis det skulle vise seg at dere får et styringsflertall?

– Vi kommer spesielt til å satse på integrering via arbeidslivet og via andre arenaer. Integreringspolitikk skal sees på som en integrert del av den helhetlige politikken. Når så mange ikke-vestlige unggutter dropper ut av videregående så handler dette ikke kun om integrering, men også om en sosialpolitisk og utdanningspolitisk utfordring, avrundet Tajik.

Tajik skal være en politiker for alle

 Fornøyd, uansett hvordan valgresultatet blir: Lubna Jaffery Fjell. Foto: Claudio Castello.

Jevnt
Flere steder er det kun få hundre stemmer som skiller mellom gevinst eller tap av mandat. Politisk rådgiver i sosial- og helsedepartmentet, Lubna Jaffery Fjell, venter med spenning på de endelige resultatene.

– Uansett om vi får rent flertall eller ikke så må jeg si på vegne av partiet meg veldig fornøyd med innsatsen vi har lagt i under valgkampen, sier hun til Utrop.