Litteraturhuset stoppet møte med rasismedømt politiker

Rasmus Paludan
Foto: News Øresund/Johan Wessman
Litteraturhuset i Oslo nektet mandag Selvstendighetspartiet å avholde et planlagt møte hos dem, fordi det er et møte med rasismedømte Rasmus Paludan.
0Shares

Ifølge Litteraturhuset bestilte Selvstendighetspartiet salen Kverneland, som tar 40 personer, til fredag 16. august, og oppga at det dreide seg om en pressekonferanse.

– Da vi booket lokalet var det ikke avklart at Rasmus Paludan skulle delta, og vi informerte Litteraturhuset da hans deltakelse var bekreftet, skriver Selvstendighetspartiet i en melding til NTB.

Mandag mottok Litteraturhuset informasjonen om at arrangementet skulle være et møte med danske Paludan, leder for det islam- og innvandringsfiendtlige partiet Stram Kurs, som denne våren har hatt flere demonstrasjoner. Paludan er dømt til betinget fengsel for overtredelse av paragraf 266 b i den danske straffeloven, kjent som rasismeparagrafen. Litteraturhuset har nå valgt å avlyse bestillingen av lokalene i Oslo.

Var ikke velkommen

Litteraturhusets programsjef, Andreas Liebe Delsett, sier til Utrop at Litteraturhuset ikke har av-invitert den kontroversielle danske politikeren, siden han i første omgang aldri var invitert.

– Onsdag 7. august ble Litteraturhuset kontaktet av Selvstendighetspartiet, som booket seg inn i Kverneland fredag 16. august for det de selv opplyste var en «pressekonferanse». Mandag 12. fikk Litteraturhuset informasjon om at denne pressekonferansen var et møte med Rasmus Paludan, som allerede er dømt i en instans for hatefulle ytringer og har et langvarig mønster med å tråkke over nettopp denne grensen i sine offentlige taler, intervjuer, tekster og videoer. Paludan var derfor ikke velkommen, fra det øyeblikk vi fikk vite at han skulle komme.

– Hvordan ville dere håndtert press fra mijøer som hadde satt seg imot en slik arrangement?

– Vår målsetning er en kunnskapsbasert, tolerant offentlig samtale som gir plass til alle som deltar. Avgjørelsen om å ikke slippe til Paludan er tatt på et selvstendig og fritt grunnlag av Litteraturhuset, uavhengig av hva forskjellige grupper og enkeltpersoner måtte mene.

Står opp for ytringsfrihet

Liebe Delsett påpeker at takhøyden hos Litteraturhuset er veldig stor, også for meninger som kan oppfattes som upopulære.

– På Litteraturhuset er ytringsfriheten ett av våre aller viktigste formål. Det betyr at debatter i et vidt spekter av politiske ytringer er velkommen. Diskusjon og samfunnskritikk er ikke bare ønskelig, men helt nødvendig for et demokratisk samfunn. Men ytringer som fremmer hat overfor minoriteter eller som truer eller sjikanerer enkeltmennesker eller grupper har ingen plass i en demokratisk, offentlig samtale.

– Vil føye seg

Selvstendighetspartiet skriver i sin melding at det håper Litteraturhuset vil omgjøre sin avgjørelse, ifølge NTB.

– Vi forventer at Litteraturhuset fortsatt tillater oss å leie lokalet, og vi vil respektere deres avgjørelse om å ikke inkludere Paludan, men heller gjennomføre et ekstra møte med pressen sammen med Paludan på vår stand på Karl Johans gate fredag, skriver partiet.

Selvstendighetspartiet skriver at kampen mot «Den store befolkningsutskiftingen» er deres viktigste sak og at det med glede inviterte Paludan, som partiet ser på som en viktig stemme i den offentlige debatten i Danmark.

– Selvstendighetspartiet ville også gi Paludan mulighet til å møte de norske mediehusene som tidligere har omtalt han, men ikke gitt ham mulighet til å forsvare seg. Vi beklager derfor at Litteraturhuset i dag har latt seg presse, skriver partiet, som mener norske medier har bidratt til presset.

Selvstendighetspartiet frykter avgjørelsen kan sette «en uheldig presedens» for forhåndssensur og redusert ytringsfrihet for mennesker som tidligere er dømt for «såkalte hatytringer».