Får stryk av Mattilsynet

Petromania av Simen Sætre
Foto: Flickr
Hele 34 utenlandske serveringsteder har blitt stengt i år av Mattilsynet og politiet. Elendige forhold, dårlig mathygiene og bruk av personer uten oppholdstillatelse som arbeidstakere bekymrer  tilsynet.
0Shares

Det er utenlandske serveringssteder i sentrumsnære strøk i Oslo som har blitt kontrollert.

– Det mest sjokkerende har vært mathygienen, den har vært under enhver kritikk, sier politioverbetjent Bjørn Vandvik til nrk.no.

Åpner igjen uten lov
Flere av stedene, som har blitt stengt av Mattilsynet i år, har gjenåpnet restaurantene uten å få medhold fra mattilsynet. Politioverbetjent Bjørn Vandvik sier stedene driver på kanten av systemet:

– De har ikke serverings- eller skjenkebevilling, men serverer smuglervarer. De har ingenting å miste, og velger å åpne igjen etter stenging, sier han.

Kriminalitet

På flere av stedene var renholdet så elendig at kakkerlakker kravlet rundt i lokalene. NRK kan melde om omfattende mangler. Som kyllingfilet i kontakt med skitne oppvaskummer. Men det er ikke bare det hygieniske som bekymrer politiet. På noen av stedene meldes det også om ulovlig bruk av papirløse asylsøkere som arbeidskraft.

– I en av bygårdene bodde det veldig mange på rommene. Boforholdene var så dårlige at gårdeier fikk beskjed om å stenge med en gang, kravene for utleie var ikke fylt, sier Vandvik.

For eksempel skal seks personer ha delt et rom på ti kvadratmeter, til en sengepris på 4500 kroner, melder nrk.no.

Strengere straffer
Noen av stedene serverer smuglerkjøtt selv uten serverings- eller skjenkebevilling. Politioverbetjent Bjørn Vandvik varsler om strengere straffer.

– Vi må jo til slutt vurdere å anmelde dem, eller komme med andre reaksjoner, sier han.


Les Mattilsynets begrunnelse her.