Voksne innvandrere får nytt tilbud i norskopplæring

Fatima Gobadi, Tahera Chadmani, Sharmin Aktar og Munawar Bibi er fornøyde med kurset. - Vi lærer ikke bare å snakke norsk, men ogsÃ¥ Ã¥ å lese og skrive, sier de.
Foto: Kristian Mendoza
I slutten av 2009 startet Oslo Voksenopplæring et nytt kurs for voksne innvandrere som heter "Basis". Kurset, som både tilbyr opplæring i norsk og grunnskolefag, har vært et suksess, og nå vil flere kommuner starte tilsvarende kurs.

Kurset passer for innvandrere med lite eller ingen skolebakgrunn, og som

trenger grunnleggende ferdigheter i norsk, matematikk, samfunnsfag,
naturfag og data.

Fatima Gobadi kommer fra Afghanistan og kunne hverken lese eller skrive. Etter at hun begynte på Basis har livet hennes forandret seg.

Ny selvtillit

– Det føles bra å endelig kunne lese og skrive. Å hjelpe mine barn med for eksempel hjemmelekser gir meg en stolthet jeg ikke visste fantes, sier hun.

Sammen med venninnene og kursdeltakere Tahera Chadmani, Sharmin Aktar og Munawar Bibi går hun på Basis.

– Jeg synes det er bra å lære norsk og matte samtidig. For da kan jeg bruke faget aktivt i hverdagen også, til matlaging og slikt, sier Sharmin Aktar fra Pakistan.

Sikter mot jobb
Aktar og Muhawar Bibi har bodd i Norge i henholdsvis 10 og 17 år. Begge har kunnet lese og skrive før de begynte på kurset, men trengte grunnskoleopplæring. Nå går de på arbeidstreningskurs og lærer i fagene matte, samfunnsfag og norsk.

– Tidligere har jeg hatt vanlig norskkurs, men dette er mye bedre. Istedenfor å ha vanlig kurs i norsk først, for så å gå gjennom voksenopplæringen, kan jeg nå gjøre begge deler samtidig, sier Bibi.

– Lang og møysommelig prosess
For leder i Oslo Voksenopplæring, Torill Brandser, har opprettelsen av Basis vært en utfordring. Oslo Voksenopplæring begynte planleggingen av det nye kurset våren 2007. De ønsket å lage et systematisk kurs med både norskopplæring og skole.

– Å kombinere både norskopplæring og grunnskole for analfabeter var en stor utfordring. Mange i denne gruppen har vanskeligheter med både jobb og oppfølging av barn ved siden av. Flesteparten av dem er kvinner, og de er ikke de som mest aktivt oppsøker hjelp, sier hun.

Stolte i hjemlandet
Til tross for utfordringene knyttet til kurset, er brukerne Utrop har snakket med mer enn fornøyde.

– Hjemme i Afghanistan er familien min stolt av meg. Vi har levd lenge uten disse mulighetene og fortsatt står mange av kvinner utenfor skolesystemet i hjemlandet. Jeg er veldig takknemlig for å få denne muligheten, sier Fatima Gobadi og avslører at hennes store drøm er å komme inn i arbeidslivet.

– I likhet med de fleste som går på dette kurset, vil jeg jobbe. Jeg ønsker å bli kassadame i en butikk i fremtiden, smiler hun.