Teaterforestilling om papirløse

Skuespillerne Urmila Berg-Domaas og Toni Usman spiller far og datter som lever i skjul som papirløse under forestillingen basert på Henning Mankells roman.
Foto: Pressebilde
Basert på Henning Mankells roman "Mørketid" setter Akershus Teater, Nettverk mot statlig rasisme og Antirasistisk Senter opp en gratis forestilling om livet til papirløse i Norge. Forestillingen har premiere søndag den 25. april klokken 19.00 på Grusomhetens Teater i Hausmannsgate 34.
0Shares

– Vi vil sette opp denne forestillingen for å gi papirløse et ansikt og sette det på dagsorden. Dessverre har denne gruppen ofte blitt framstilt feil både i media og av politikere. Vi ønsker å menneskeliggjøre denne gruppen og vise at det handler om mennesker som deg og meg, sier Kari Helene Partapouli.

I forestillingen blir historien om far og datter som er på flukt og gjemmer seg i en
leilighet et sted i Europa, tatt opp. Far og datter har bare hverandre igjen og må klare seg uten hjelp fra myndighetene. Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at det lever 18 000 papirløse i Norge.

– Dette er en gruppe vi velger å overse, men de lever blant oss. Derfor ønsker vi å synliggjøre dem, sier Partapouli.

Ønkser å synliggjøre papirløse: Med “Mørketid” håper Kari Helene Partapouli å gi de papirløse et ansikt.

Vil dele sin historie
Det er ikke bare duket for skuespill under forestillingen. Arrangørene vil også invitere en papirløs og en som jobber med papirløse til å fortelle om sine historier og erfaringer. Reza Sharkanloo er talsmann for Det Iranske Flyktningrådet i Norge. Han vil være en av dem som vil være åpen for spørsmål etter forestillingens slutt.

– Jeg ønsker å informere publikum på vegne av iranske flyktninger som lever i frykt for å bli tvangsreturnert. Det er skremmende og hårreisende å se hvordan norske politikere snakker om papirløse, sier Sharkanloo.

Han ønsker også å beskrive mange av de iranske papirløses hverdag i Norge.

– Det er uvisstheten som er aller verst for dem uten rettigheter. Mange har psykiske problemer fra før av. Det blir ikke noe bedre av den dårlige behandlingen de får fra norske myndigheter. Det er dette jeg ønsker å dele med publikum, sier Sharkanloo.