Frykter nynazist-overskrifter kan føre til gjengkrig

Det nynazistiske miljøet i Kirstiansand er preget av vold og rusmisbruk, melder politiet i byen
Foto: Facebook
Oppblomstring av nynazistmiljøet i Kristiansand bekymrer Per Sigurd Sørensen, byens ordfører. - Hjelper ikke å tie, mener Sondre Sæbjørnsen fra SOS rasisime.

Nyheten om at 80 ungdom i Kristiansand er tilknyttet det høyreekstreme
miljøet har vært i alle riksmediene de siste dagene. Ordføreren i byen frykter at det negative fokuset kan føre til konflikter mellom antifascistiske gjenger og nynazistene. Dette mener Sørensen er uheldig for byen.

– Vi mener denne saken setter oss i et dårlig lys. Dette er et lite miljø veldig få kjenner til og som politiet har satt i gang store tiltak for å bekjempe. Det er også stor fare for at det kan tiltrekke seg miljøer vi ikke ønsker hit. Dette kan føre til voldelige konflikter mellom disse og nynazistene i byen, sier han til Utrop.

Ubegrunnet frykt
Sørensen mener innbyggerne har vært klar over at det nynazistiske miljøet
har eksistert, men mange er også overrasket over overskriftene i
landets største medier.

.
Foto : Facebook

– Den vanlige innbyggeren kjenner ikke til dette. Mange er overrasket over denne nyheten og vi er redde for at det kan trigge ubegrunnet frykt hos folk, mener han.

– Ikke la det eskalere
Sondre Sæbjørnsen, regionsansvarlig for Agderfylkene

i SOS-rasisme reagerer på ordførerens uttalelser.

– Skal vi heller dysse det ned og bare la Kristiansand kommune ta seg av dette? Her må vi engasjere oss med en gang og ta tak i dette problemet. Innbyggerne i Kristiansand må sammen ta et standpunkt mot
rasisme og konfrontere den med fredlige midler., sier Sæbjørnsen.

Sæbjørnsen trekker paralleller med slutten av 90-tallet da kommunens ledelse valgte å holde lav profil om det nynazistiske miljøet.

– Det var det som skjedde sist gang det var oppblomstring av denne gruppen. Da fikk miljøet fritt spillerom og brukte vold som igjen førte med seg mer vold. Vi mener det er veldig farlig å tie om denne problematikken, mener han.

Men kan ikke slike overskrifter tiltrekke seg vold fra ekstreme antirasistiske grupper?

– Vi i SOS-rasisme kjenner ikke til voldelige antirasistiske grupper i Kristiansand, men det er klart at det finnes grupper som kanskje er ute etter å “ta” nynazister. Likevel oppfordrer vi folk til fredelig aktivisme og at vi tar tak i dette tidlig, heller enn å la det eskalere, påpeker Sæbjørnsen.