200-årsjubileum i mangfoldets tegn

Gleder seg til Chiles 200-årsjubileum: daglig leder i kuturgruppen Ayekantun, Patricio Quintana.
Chilenske folkedansere kommer til Norge for å feire landets 200-årsjubileum.
0Shares

Norsk-chilenske Patricio Quintana, daglig leder for kultur- og dansegruppen Ayekantun har fått innvilget støtte til et nytt kulturprosjekt fra det chilenske Utenriksdepartementets kulturdirektorat Dicoex.

En del av midlene skal brukes til celebert besøk. 10. september kommer nemlig de to danserne Ramón Garay og María Angélica Soto. Begge representerer folkedansgruppen “Almedral”, som holder til Chiles nest største by, Valparaiso.

– Vi gleder oss vannvittig til å jobbe sammen med de to. Jeg har personlig kjennskap til Almendral, og sier meg i enig i kritikerne som anerkjenner de som en av de fremste folkedansgrupper. Gruppen har deltatt i internasjonale konkurranser, og var nylig med på TV-programmet “Chile país de talentos”, som tilsvarer “Norske talenter” her hjemme, sier Quintana stolt.

Europeiskpreget

I år feirer den chilenske nasjonen 200 år siden uanhengigheten fra den spanske kolonimakten. Feiringen har vært preget av mye historisk symbolikk, noe som Quintana mener passer godt til Almendrals besøk.

– Gruppen har spesialkompetanse i chilensk folkemusikk og europeiske danser fra tidlig 1800-tall. Etter uavhengigheten ble havnebyen Valparaiso Chiles fremste inngangsport for mange nyflyttere, som f. eks engelskmenn, italienere, tyskere, franskmenn og folk fra andre land på kontinentet.

Quintana mener det har vært viktig å vise det flerkulturelle aspektet under Chiles 200-årsjubileum.

– Almendral viser et Valparaiso som i de første tiåerene av Chiles uavhengighet ble kjent som innvandrernes, bohemenes og aristokratenes by. For meg og andre chilenere, også de som bor i Norge, kan dette være en nyttig historielekse, avrunder han.