Parisa fikk oppholdstillatelse – så kom inkassokravet


Foto: Jerzy Górecki
Advokatfirmaet sendte regning digitalt som krevde BankID, men asylsøkeren hadde ikke Bank ID. Nå må hun betale 130 000 kr i inkassokrav.

Parisa Akbarpour er både rørt og takknemlig for de som har startet innsamlingsaksjonen på Spleis. Inkassokravet er på over 130 000 kroner, og hun har tatt seg deltidsjobb for å prøve å betale 2000 kroner i måneden, men det dekker bare renter. Innen juni neste år skal hun betale over 100 000 kroner, skriver Innherred.

Parisa har blitt flyttet til ulike mottak i landet og da hun kom til Levanger i 2017 hadde hun tapt klagen på avslag på asyl. Det var da hun ble kontaktet av NOAS, som arbeider for asylsøkeres rettigheter. Endelig fikk Parisa gratis bistand fra advokat som ville ta opp hennes sak på nytt.

Ikke lenge etterpå fikk hun inkassovarsel. Advokatfirmaet hun selv hadde oppsøkt da hun kom til Norge har sendt regninger Parisa aldri mottok. Det var dette advokatfirmate hun brukte den gangen hun fikk avslag på asylsøknaden.

Regningene ble sendt til adressen i Oslo etter at hun flyttet derfra. Det viser seg at regninger også har blitt sendt digitalt gjennom sismo.no, men her kreves BankID for å åpne dokument. Asylsøkere har ikke rett på verken BankID eller bankkonto. Nå må Parisa betale over 130.000 kroner.