Krigsflyktningen som ble sjefsøkonom

Nejra Macic kom som barn fra krigen i Bosnia til Norge og er nå sjefsøkonom i Prognosesenteret.
Foto: Per Martin Haaheim
Hun har flyktet fra krig og blir beskrevet som en sterk og uredd stemme i samfunnsdebatten. Nejra Macic er 29 år og sjeføkonom.

I august ble 28 år gamle Nejra Macic presentert som ny sjeføkonom i Prognosesenteret.

– Hun er født på en talerstol. Jeg har aldri før hørt noen snakke så fort, og samtidig så presist, sier Kjell Senneset til Finansavisen.

Han var sjeføkonom da 24 år gamle Macic startet i Prognosesenteret 2014. Hun kom rett fra en master i samfunnsøkonomisk analyse og så for seg et arbeidsliv foran dataskjermen, men ledelsen hadde en annen plan.

– Vi kunne hive henne ut på dypt vann etter kort tid, sier Senneset.

Krigsflyktning

Nejra var kun ett år gammel når hun og familien måtte flykte fra fødelandet Bosnia grunnet krigen. Foreldrene, som er begge ingeniører, ser mulighetene i det oljerike Norge.

– Foreldrene mine har opplevd så mye motgang og urettferdighet, men aldri mistet motet. I tillegg har de viet hele livet sitt til at jeg og søsknene mine skal få det så godt som mulig, sier Macic til Finansavisen.

Nejra hadde sine første minner fra Norge fra Sunndal asylmottak.

– I Sunndalsøra bodde det 3-4.000 mennesker. Veldig mange av dem bodde på asylmottaket. Det var fin natur, vi var omringet av høye fjell. Asylmottaket lå nede i en dal, så det var nesten aldri sol.

Selv beskriver hun seg som en tidsoptimist og B-menneske.

– Jeg tenker at jeg får tid til å gjøre de rareste ting, men halvveis ut i dagen har jeg ikke fått gjort en tiendedel av det jeg tenkte.

Les hele intervjuet i Finansavisen