– Fraskriver seg ansvar for papirløse

"Lala": i likhet med mange andre etiopiske papirløse kan hun ikke vende hjem. – Til det er situasjonen for farlig, sier hun.
Foto: Claudio Castello
Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener myndighetene fraskriver seg ansvaret overfor papirløse. Utlendingsdirektoratet (UDI) tilbakeviser kritikken og sier asylsøknadene behandles grundig.
0Shares
I Oslo sultestreiker rundt 60 etiopiere for tredje dag på rad. Årsaken er at de mener at norske myndigheter ikke behandler asylsøknadene deres hver for seg, skriver NTB.

Etioperne i Domkirken har fått avslag på asylsøknadene sine. Men de mener at de vil bli forfulgt hvis de drar tilbake til hjemlandet. Flere av dem mener søknadene deres er behandlet på feil måte, og reagerer også på de nye reglene for skattekort, skriver klartale.no

De nye reglene gjør at mange papirløse asylsøkere ikke lenger får skattekort siden de ikke har personnummer eller pass i Norge. Mange av asylsøkerne har bodd i Norge i årevis, og selv om de ikke har lovlig opphold i landet, har de jobbet og betalt skatt til staten som alle andre 
.
Bortsett fra barna, sultestreiker alle som deltar i aksjonen. Talsmann Bizualem Beza sier onsdag morgen til NTB at folk er slitne og deprimerte, men at de ikke har tenkt til å gi opp.
– Ikke annet valg
Ingen har ennå blitt alvorlig syke som følge av streiken, ifølge Beza.

– Det er fortsatt like mange her som i går. Vi har ikke noe annet valg enn å gjøre dette og forsøker å holde stemningen oppe. Kirken har kommet med tepper og varmeovner til oss, så det er mye bedre her nå enn det var i går, sier han til NTB.
UDI: Alle vurderes grundig
Utlendingsdirektoratet (UDI) understreker at de vurderer alle asylsøknader grundig og individuelt, også fra etiopiske søkere. I 2010 kom 566 etiopiske asylsøkere til Norge. 156 av disse fikk opphold som flyktninger, mens 314 fikk avlslag, skriver dt.no.
De som oppholder seg i Norge ulovlig har Politiets utlendingsenhet (PU) problemer med å tvangsreturnere.
–  For oss og politiet er det umulig å få utstedt reisedokumenter til Etiopia uten at den enkelte bidrar, og derfor er det ikke gjennomført rene tvangsreturer til Etiopia.  I fjor returnerte til sammen 29 etiopiere i et frivillig returprogram. Ti reiste med politiets assistanse, opplyser PU på sin nettside.