Vil innføre ordenskarakter på norskopplæring

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Foto: Kjetil Ree
Torbjørn Røe Isaksen (H) mener arbeidsgivere bør kunne sjekke hvordan innvandrere har oppført seg under norskundervisningen, ifølge VG.no.
0Shares
 – Når man er ferdig med introduksjonskurset bør en få et vitnemål med karakter i orden og oppførsel og en oversikt over ikke-gyldig fravær, sier Torbjørn Røe Isaksen til vg.no.
 
Han sier en slik ordning vil gi nye innvandrere en bedre forståelse av hva det norske samfunnet krever.
Kjent med norske normer

Kursbeviset man får fra introduksjonskurset i dag, viser hvilke prøver man har tatt og hvor mange timer som er gjennomført og at man har fullført. Isaksen krever mer og synes ikke det er nok.

– Dette er vårt store integreringsprogram, da er det viktig at man ikke bare blir kjent med det norske samfunnet, men også norske normer.
For Høyre- politikeren handler det om oppmøte, oppførsel og å komme i tide.
– Ikke minst er det viktig å lære seg den norske klokken, De fleste som har vært sør i Europa, har vel opplevd en annen forståelse av tid. Skal et møte begynne klokken ti i Italia, kommer mange halv elleve. Her i Nord-Europa er man mye strengere på at ting skal begynne nøyaktig til tiden, 
hevder Isaksen.
Bidrar til økt mistenkeliggjøring
Statssekretær Kirsti Bergstø (SV) i Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet avviser problemstillingen. Hun mener det bidrar til økt mistenkeliggjøring av innvandrere, og kjenner seg ikke igjen i at det skal være noe stor problem.
 – En lærer ikke voksne mennesker å oppføre seg ved å gi dem en karakter. Da er språklig opplæring og en forståelse av samfunnet mye viktigere, sier hun til vg.no.