400 eritreere omkom i Middelhavet

"Heldige": for disse eritreere i Israel er selv en anstrengt flyktningtilværelse bedre enn livet i hjemlandet. Andre eritreiske flyktninger, f. eks de som holder til Nord-Afrika, har sett seg nødt til å flykte videre fra krig, revolusjon og opptøyer og krysse til Europa via Middelhavet, ofte med livet som innsats.
Foto: Gideon Lichfield
325 eritreiske og 10 etiopiske flyktninger omkom da de forsøkte å flykte fra krigsområdet i Libya den 22. mars, ifølge The Independent.
Flyktningene reiste fra havnebyen Tajura i nærheten av Tripoli på vei
til Italia med båt da ulykken skjedde i Middelhavet utenfor Libya.
Årsaken er foreløpig ikke kjent, men ifølge Human Rights Watch skal båten ha blitt skutt med tungt artilleri. Både barn, kvinner og menn skal ha mistet livet i denne tragiske hendelsen.
Fikk ikke hjelp
25. mars omkom også 65 somaliske og eritreiske flyktninger etter motorstopp på båten. Flyktningene led av tørst og sult i følge de syv som ble reddet fra ulykken.
– Selv om helikoptere fløy over oss, og vi seilte inn i Middelhavet fikk vi ingen hjelp i følge en av de overlevende til The Independent.
I sorg
Eritreiske diasporamiljøer har holdt sørgemarkeringer etter å ha fått vite om nyheten. I Israel holdt 5000 av landets sterke eritreiske innvandrermiljø en minnestund 9. april. I Storbritania og USA er det også holdt sørgemarkeringen, ifølge The Independent.