Fattigdom blant østkantbarn øker

«Jeg vokste selv opp i en familie hvor foreldrene måtte velge mellom SFO for det ene barnet eller barnehage for det andre», skriver Zaineb Al-Samarai.
Foto: Pressebilde
85.000 barn vokser opp i fattigdom her i landet, ifølge Fafo. Økningen er størst på østkanten i Oslo i familier med minoritetsbakgrunn.
I løpet av de siste årene har den prosentvise andelen barn som lever i fattigdom nesten fordoblet seg i Norge. Rundt seks prosent av norske barn var fattige for ti år siden. I dag er tallet nærmere ti prosent, skriver Dagsavisen.
– En viktig forklaring på økningen de siste årene er barnefamilier med minoritetsbakgrunn som har et svakt forhold til arbeidsmarkedet, sier Tone Fløtten, instituttsjef ved Fafo, til Dagsavisen. 
Hun mener økt barnetrygd er et tiltak som kunne bidratt til at færre familier havnet i fattigdom.
– Barnetrygden har ikke økt i Norge siden 1996. Hadde den årlig vært regulert i tråd med lønnsveksten, ville langt færre familier levd under fattigdomsgrensa, sier hun.

Ut mot klasseskiller

Ordfører- og byrådslederkandidatene fra SV og Arbeiderpartiet vil ikke sitte stille og se på at barnefattigdommen øker i hovedstaden. 
– Barn i fattige familier er helt uskyldig havnet i situasjonen de er kommet i, og vi har en forpliktelse til å rette dette opp for barnas skyld, sier ordførerkandidat i Oslo, Marianne Borgen (SV).
Hun får støtte av Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Libe Rieber-Mohn (Ap).
– Vi mener det er en politisk oppgave å utjevne forskjellene, der kommer folk til å merke en stor forskjell dersom vi overtar, sier Libe Rieber-Mohn til Dagsavisen.