Al-Qaida er svekket

Frykter ego-samfunnet: samfunnsforsker Atilla Amir Iftikhar sier etnisitet og religion vil være av sekundær betydning i kampen om å klatre høyest på rangstigen.
Foto: Claudio Castello
Taliban i Pakistan truer nå med å gjennomføre angrep mot Pakistan og USA for å hevne drapet på al-Qaidas leder Osama bin Laden. Norsk-pakistansk politikkforsker tror organisasjonen er klart svekket.
Ifølge en talsmann for Taliban vil angrepet bli rettet mot amerikanske og pakistanske myndigheter og deres sikkerhetsstyrker.
Norsk-pakistanske Atilla Amir Iftikhar, som er samfunnsforsker ved Warraich Policy Institute (WPI) i Islamabad mener faren for et slikt hevnangrep er noe overvurdert. Han tror Al-Qaeda er sterkt svekket etter aksjonen og at drapet ikke vil skape større oppslutning blant ekstremistene. 
– Al-Qaida er nå et veldig svekket organisasjon med begrenet kapasitet. Husk at islamistiske terrorgrupper representerer en liten prosent av all terror i verden. Selv om faren er tilstede er det ingen betydelig stoette for disse grupperingen i de muslimske landene, sier han til utrop.no.
Hvordan har reaksjonene vært blant pakistanere på Osama bin Ladens bortgang?
– Flesteparten er ikke sorgfulle med hensyn til Osama drept, men kritisk til sin egen regjering som ikke har uttalt seg om fakta rundt operasjonen. Ifølge de fleste analytikere har angrepet fra de amerikanske styrkene trolig ikke kommet fra Afghanistan, men fra en base i Pakistan.
Status quo mellom USA og Pakistan

Kan aksjonen ha bidratt til en forverring av forholdet mellom USA og Pakistan gjennom at det skjedde på pakistansk jord utført av amerikanere?

– Forvent ingen u-sving i forholdet landene imellom, selv om de nasjonale interessene ikke er samordnet på flere områder.

For Iftikhar er det viktig at USA og NATO arbeider om den militære tilbaketrekkingen fra Afghanistan og at man ikke skaper flere «bin Ladener» i fremtiden.
– Vi er nødt til å investere i oppbyggingen av sivilsamfunnet i regionen, arbeide med å styrke politiet, rettsvesen og offentlige institusjoner. Vi har en god mulighet til å skape en bedre fremtid, men det vil kreve riktige prioriteringer. Hvis de likevel fremholdes tror jeg al-Qaida og andre terrorgrupper vil være historie.