Ansatte i Arendal kommune får burkaforbud

Forbyr nikab i Arendal kommune, men ingen ansatte bruker slik plagg

Plagget er også forbudt i flere muslimske land, blant dem Syria, Tyrkia og Egypt.
Foto: Glenn Carter
Bystyret i Arendal kommune har vedtatt at ansatte i kommunen ikke får bruke burka eller nikab på jobb. Problemet er bare at de ikke har noen ansatte som bruker slik plagg per idag.

Forbudet ble vedtatt med 21 mot 18 stemmer.

– Det er viktig å slå fast at man ikke kan utføre en god jobb når man ikke kan se hverandre i øynene, sier Frps Anders Kylland til kanalen.

Bystyrerepresentant Josef Hæier (Ap) er enig i at det er viktig å kunne se hverandre i øynene, men mener at forbudet er unødvendig siden dette ikke er noe utbredt problem.

1. august 2018 ble det forbudt å bruke ansiktsdekkende plagg på norske utdanningsinstitusjoner. Forbudet gjelder både elever, studenter og ansatte. Og kun under undervisning.

Nikab er et hodeplagg som dekker hele ansiktet, bortsett fra øynene. Plagget bæres av noen muslimske kvinner som en del av en heldekkende hijab. Plagget brukes mye i deler av Midtøsten, men kan også finnes brukt i Nord-Afrika, Sørøst-Asia og det Indiske subkontinent.

I Norge bruker et fåtall kvinner dette plagget når de går utendørs eller i møte med fremmede.

I 2015 fikk Frankrike medhold av Den europeiske menneskerettsdomstolen for et slikt forbud for offentlig ansatte. Et tilsvarende forbud mot å dekke til ansiktet på offentlig sted fikk støtte fra samme domstol i 2014. Flere andre land har helt eller delvis forbud eller restriksjoner mot ansiktdekkende slør.