EU-skeptikere på fremmarsj

Frykter innvandring fra fra fattige EU-land til Norge, noe som igjen har økt EU-skepsisen.
Foto: Flickr.com
Innvandringsfrykt har gjort både høyre- og venstresiden mindre EU-vennlige.
0Shares
– EU har ført til mer innvandring i og til Europa enn noen gang tidligere. Det er et problem for sjåvinistene, men bør være det motsatte for venstresida. Jeg tror framgangen til Sannfinländarna og andre høyrenasjonalister vil gjøre det veldig ubehagelig for radikale å være EU-motstandere i framtida, sier Nordby til Klassekampen.
Han har nylig lansert boken “Radikalt Europa”. Blant bidragsyterne er Ap-partisekretær Raymond Johansen og LOs Trine Lise Sundnes.
Boken er et forsøk på å få venstresiden til å bli EU-tilhengere. Det er i så fall en lang og tung jobb. I Klassekampens EU-måling for april sier 57 prosent av Aps velgere nei til EU-medlemskap, mens 86 prosent av SV-velgerne er mot.
Frykter innvandring fra fattige Schengen-land
Venstresiden er tradisjonelt imot EU fordi de ikke vil flytte nasjonal makt til Brussel, skriver Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum på kommentarplass.

– Høyrepartiene er imot pengeoverflyttinger til land som Hellas og Portugal, og frykter følgene av økt innvandring fra nye, fattige EU-land i øst innenfor Schengen-samarbeidet.

.