Historisk muslimsk-kristent homsebryllup

Kaltham Alexander Lie sto frem som Norges første åpne homofile muslim. Nylig giftet han seg med Knut Egil Asprusten i det som var Nordens første homofile bryllup mellom en muslim og en kristen.
Foto: Ingrid Hovda Storaas
For første gang i Norden giftet et likekjønnet kristent-muslimsk par seg.
0Shares
Stemningen sto i taket og champagnen fløt på Bristol Hotel i Oslo sentrum da Knut Egil Asprusten (44) fikk sitt ja fra Kaltham Alexander Lie (49). 
Sistnevnte, som tidligere har fortalt til VG at han ble torturert for sin legning i hjemlandet Irak, var tydelig rørt og hadde tårer i øynene etter frieriet.

– Jeg har ikke ord. Jeg skjønte noe kom til å skje, men dette var bare helt fantastisk, sier han mellom hyppige gledesutbrudd til sin nye partner, skriver VG Nett om den store dagen til den norsk-irakiske homoaktivisten.

Religion ingen hindring

Lie kom til Norge i 1992 etter at han måtte flykte som følge av sin homofile legning. Han har i dag muslimske venner, men holder seg unna det muslimske miljøet i byen. De to ektefellene er begge sterkt troende, uten at religionen skaper skiller mellom de to.

– Selv om vi har forskjellige religioner, så tror vi begge på en åpen Gud. Det byr ikke på noen problemer for oss, sier Asprusten til VG Nett.

Handler om felles respekt

Tidligere leder for Skeiv Verden, Eirik Roen, er ganske enig i at bryllupet kan bane veien for flere flerreligiøse ekteskap.
– Selv om samlivet mellom to mennesker av ulik tro kan innebære en utfordring, så viser fellesrespekten mellom Kaltham og Knut at det for andre likekjønnede av ulik religion også går an å finne et felles ståsted gjennom kjærligheten, sier han til utrop.no.

Vil dette historiske bryllupet bane vei for flere flerreligiøse og fleretniske par i Norge, uansett legning?

– Først og fremst gir dette et sterkt signal om at den nåværende ekteskapsloven ikke bare er kjønnsnøytral, og kun inkluderende på grunnlag av legning, men at den også inkluderer på grunnlag av tro og etnisitet.