Slik er Frps strategi mot valget i 2021

Frp's Siv Jensen har nøyd seg med at hun er "uenig" i Jan Arild Ellingsens støtte til "Odins Soldater"

Vårt Land har sjekket hvordan Frp-profiler velger kampsaker i sitt nye liv «på frifot» – i opposisjon. Og i stortingssal, skriftlige spørsmål til regjeringen og i sosiale medier er tøff klimakamp mot «symbolpolitikk» foreløpig storsatsing.

Dette er hva avisa fant ut:

• Klima: Fra dag én kastet Frp seg inn som selve motpolen i klimapolitikken.

• Alkohol: I alkoholpolitikken er dagens opposisjonsutgave spakere enn før Frp ble regjeringsparti. Da kjempet partiet eksempelvis for å innføre EUs store taxfreekvoter i Norge, avvikle skjenketider og sa ja til å selge øl på bensinstasjoner.

• Israel: Utenrikstalsmann Christian Tybring-Gjedde var få dager etter regjeringsbruddet i debattklinsj med KrFs Hans Fredrik Grøvan om regjeringens pengestøtte til palestinske områder. Han refset regjeringen for å støtte et regime som «misbruker hver eneste krone de får av Norge» og der penger går til hyllest av terrorisme.

• Bioteknologi: Fra flere Frp-topper kom det tidlig meldinger om mer liberal bioteknologi blir en kampsak i opposisjon.

• Asyl og IS: Selv om Frp-politikere ikke har brukt utestemme om nye asylinnstramminger, har partiet derimot knallet til mot hjemhentingen av IS-kvinnen. Det var saken som brakte Frp ut av regjering.

• Bistand: Gjennom Dagbladet gikk Frp-profil Bård Hoksrud tidlig i måneden i strupen på KrF om bistandsmilliarder. «KrFs hellige ku» burde ikke få automatiske økninger i hvert statsbudsjett.