– Eikrems ytringer kan være ulovlige

Ulike profilbilder den aktuelle Facebook-kontoen har benyttet seg av.
Foto: Filternyheter
– Noen av ytringene kan ligge i gråsonen, sa advokat Jon Wessel-Aas på Dagsnytt 18 fredag kveld.
0Shares

Torsdag gikk Filter Nyheter ut med en sak der de knytter førsteamanuensis ved NTNU, Øyvind Eikrem, til en falsk Facebook-profil som blant annet har vært aktiv i innvandringsfiendtlige grupper på Facebook. Den falske profilen, som Eikrem nekter å ha noe å gjøre med, har delt innhold fra høyreekstreme nettsteder, og den har også likt flere rasistiske utsagn og kommentarer fra andre Facebook-brukere.

Er ytringene som Filter Nyheter viser til straffbare? spurte programleder Sollund advokaten i følge Khorono.

– Noen av ytringene kan ligge i gråsonen. Samtidig må disse tolkes i kontekst, og derfor vegrer jeg meg litt for å konkludere noe rundt det. Det som er viktig er at det i og for seg ikke er avgjørende om disse ytringene er ulovlige eller ikke. En offentlig ansatt kan godt komme med ulovlige ytringer som privatperson, samtidig som de er irrelevante for arbeidsgiver. I en annen situasjon kan det være omvendt, altså at ytringene er legitime, men samtidig illojale overfor arbeidsgiver. I akademiske stillinger er ytringsfriheten utrolig vid, Wessel-Aas.

– Hvis dette viser seg å være Eikrems ytringer, så blir altså spørsmålet om NTNU kan reagere på dette rent arbeidsrettslig. Spørsmålet er om ytringene bryter med lojalitetsplikten i hans konkrete arbeidsforhold, forklarte Wessel-Aas.

Kommentator Eva Grinde i Dagens næringsliv, som var til stede i Dagsnytt 18-studioet, tror at dersom profilen er Eikrems, så vil det være ødeleggende for hans troverdighet som førsteamanuensis.