– Eikrems ytringer kan være ulovlige

Ulike profilbilder den aktuelle Facebook-kontoen har benyttet seg av.
Foto: Filternyheter
– Noen av ytringene kan ligge i gråsonen, sa advokat Jon Wessel-Aas på Dagsnytt 18 fredag kveld.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

Torsdag gikk Filter Nyheter ut med en sak der de knytter førsteamanuensis ved NTNU, Øyvind Eikrem, til en falsk Facebook-profil som blant annet har vært aktiv i innvandringsfiendtlige grupper på Facebook. Den falske profilen, som Eikrem nekter å ha noe å gjøre med, har delt innhold fra høyreekstreme nettsteder, og den har også likt flere rasistiske utsagn og kommentarer fra andre Facebook-brukere.

Er ytringene som Filter Nyheter viser til straffbare? spurte programleder Sollund advokaten i følge Khorono.

– Noen av ytringene kan ligge i gråsonen. Samtidig må disse tolkes i kontekst, og derfor vegrer jeg meg litt for å konkludere noe rundt det. Det som er viktig er at det i og for seg ikke er avgjørende om disse ytringene er ulovlige eller ikke. En offentlig ansatt kan godt komme med ulovlige ytringer som privatperson, samtidig som de er irrelevante for arbeidsgiver. I en annen situasjon kan det være omvendt, altså at ytringene er legitime, men samtidig illojale overfor arbeidsgiver. I akademiske stillinger er ytringsfriheten utrolig vid, Wessel-Aas.

– Hvis dette viser seg å være Eikrems ytringer, så blir altså spørsmålet om NTNU kan reagere på dette rent arbeidsrettslig. Spørsmålet er om ytringene bryter med lojalitetsplikten i hans konkrete arbeidsforhold, forklarte Wessel-Aas.

Kommentator Eva Grinde i Dagens næringsliv, som var til stede i Dagsnytt 18-studioet, tror at dersom profilen er Eikrems, så vil det være ødeleggende for hans troverdighet som førsteamanuensis.