Ap: – Fritt fram for samarbeid med Frp

Arbeiderpartiets Raymond Johansen mener polakkene truer velferdsstaten.
Foto: Ap
Ved valget i 2007 ville Martin Kolberg ikke tillate samarbeid med Frp. Men nå er Raymond Johansen (bildet) partisekretær. Han sier det er opp til lokalt valgte politikere å avgjøre hvem de vil samarbeide med.

– Kommune-Norge ser veldig ulikt ut. I noen kommuner har du bare 500 innbyggere. Historien har vist at man lokalt har de beste forutsetningene til å komme frem til løsninger, sier Raymond Johansen til VG.

Det er helt nye toner fra partiledelsen sammenlignet med valget i 2007.

Daværende partisekretær Martin Kolberg (Ap) ga en klar ordre til sine egne lokalpolitikere om å si nei til samarbeid med Frp i kommunene:

– Det er høyst unaturlig å ha noe med Frp å gjøre, sa Kolberg i 2006.

Kolberg fikk full støtte av Jens Stoltenberg.

– Ikke politisk samarbeid

Men nå har både statsministeren og Aps partisekretær et mer avslappet forhold til Frp, ifølge VG.

– Vi har veldig mange flinke folk i kommunene som kjenner til de lokale forholdene og som tar seg av den tekniske konstitueringen, sier Johansen.

Johansen vil ikke kommentere sin forgjengers “forbud” mot samarbeid. Men han påpeker at det i de aller fleste kommunene er politisk unaturlig å samarbeide med Frp.

– Det viktigste er at vi har lokalt valgte politikere som er opptatt av å få gjennom mest mulig Arbeiderparti-politikk i sin kommune, sier Johansen, og understreker at det er stor forskjell mellom politiske og rene valgtekniske samarbeid.

– Det er svært sjelden Ap inngår politiske samarbeid med Frp, sier han.

Ved lokalvalget i 2007 sikret Ap seg ordførervervet med støtte av Frp i syv kommuner, ifølge Arbeiderpartiets egne oversikter.