Advarer mot kirkedød

Kirke til motmæle: Bispemøtet har i løpet av denne uken stilt seg kritisk til det de mener er regjeringens tvangsutsendelser av lengeværende asylbarn (Foto: Illustrasjon).
Foto: Flickr
Den engelske kirke kan være forsvunnet om 20 år. Det mener den anglikanske presten Dr. Patrick Richmond. Men ikke alle er enige.

Advarselen fra den unge presten kom på årsmøtet til Den engelske kirke (Church of England) forrige uke. Den engelske kirke er moderkirken til alle anglikanske kirker rundt om i verden og har vært statskirke i England siden 1500-tallet.

– Gjennomsnittalderen er 61 i dag, og mange menigheter ligger enda høyere. Disse menighetene vil få stadig færre ledere. Det ser ut til at menighetene vil begynne å falle fra hverandre fra 2020, rett og slett fordi folk blir gamle og dør. Ti år etter det kan hele kirken ha forsvunnet, sier Dr. Patrick Richmond ifølge Network Norwich and Norfolk.

– Misvisende
Utspillet til Dr. Richmond fikk den kristne avisen Christian Post til å gå statistikken etter i sømmene. Tallene Dr. Richmond opererer med, er misvisende, hevder flere kilder overfor avisen.

– De som spår Den engelske kirkes undergang har brukt metoder som er grunnleggende gale. De foretar en lineær framskriving av trender som ikke finnes for å bekrefte sine teorier, sier George Pitcher, som er forfatter og anglikansk prest.

Christian Post påpeker at antallet døpte over 13 år har doblet seg siden årtusenskiftet. Den engelske kirke har flest tilhengere av alle kristne trossamfunn i England. Mer enn fire av ti sier de tilhører Den engelske kirke, mens seks av ti engelskmenn ser på seg selv som kristne.