NRK filmet narko-salg

NRK fikk raskt tilbud om narkotika da de tok med seg skjult kamera til Akerselva og Grünerløkka. Arikivfoto
Med skjult kamera filmet NRK narkotika-salg langs Akerselva. De fleste selgerne de kom i kontakt med, var asylsøkere uten lovlig opphold.

NRKs team utstyrte seg med skjult kamera for å dokumentere narkotikasalget på Grünerløkka. Det skriver statskanalen på sine hjemmesider.
 
Fra de skrur på kameraet og entrer Torggata tar det bare et par minutter før de får det første tilbudet om å kjøpe narkotika. Deretter går det slag i slag etterhvert rundt i hovedgatene på Grünerløkka og langs Akerselva.

NRK kommer i prat med selgerne, som har en forholdsvis høflig framtoning. De forteller at de kommer fra Ghana, Sierra Leone og Nigeria.
 
Felles for flesteparten av dem er at de er her illegalt. Én av selgerne forteller at han har solgt narkotika i byen siden han kom hit for to og et halvt år siden. Han har så langt aldri hatt noe trøbbel med politiet.

Øremerket midler
På dagtid er oslopolitiet synlige til fots og til hest langs Akerselva.

Justisdepartementet ga i juni ekstrabevilgning på en halv million kroner som sammen med 9 millioner fra oslopolitiet skal øremerkes til å gjøre det vanskeligere å blant annet selge og kjøpe narkotika åpenlyst i Oslo sentrum.

– Målet er å gjøre områdene fri for kriminalitet og skape trygghet for alle, sa fungerende stasjonssjef ved Grønland politistasjon Karsten Fossum til Aftenposten Aften da aksjonen ble innledet ved månedsskiftet.

Misfornøyde naboer

Naboene på Grünerløkka føler derimot at situasjonen er tilbake på det nivået som var i 2008 da beboeraksjonen ble startet.

– Jeg har ikke ord for hvor frustrert jeg er. Det er helt uakseptabelt. Ingen ville ha levd sånn, sier Anne Mikkelsen i Beboeraksjonen til NRK.

Overfor NRK sier Karsten Fossum i oslopolitiet at de ikke klarer å være alle steder til enhver tid.

– Når det gjelder dette problemet så bruker vi mye ressurser der daglig , og håper å kunne intensivere tilstedeværelsen enda mer etterhvert, sier Fossum.