Sian-leder skal likevel holde foredrag på Deichman-filial

Lars Thorsen og Sian får en ny sjanse til å tale i et arrangement på Deichman Majorstuen. Thorsen er tidligere dømt for hatytringer og ble i fjor høst politianmeldt etter å ha brent Koranen offentlig.
Foto: Skjermdump
Lars Thorsen, lederen av Stopp islamiseringen av Norge (Sian), vil holde foredrag på et av Oslo-bibliotekene, til protester fra bibliotekarenes fagforening.

Forrige uke skulle Stopp islamiseringen av Norge (Sian) avholde organisasjonens årsmøte ved Deichman-bibliotekets filial på Majorstuen i Oslo. Etter protester fra de ansattes fagforeninger valgte biblioteksjef Knut Skansen å avlyse arrangementet.

Nå får får Sian-leder Lars Thorsen en ny mulighet, i et nytt arrangement som det innvandrings– og islamkritiske partiet Selvstendighetspartiet står bak, melder Klassekampen.

Skaper kritikk

I invitasjonen som er lagt ut på Facebook, står det at Sian-leder Lars Thorsen skal holde et foredrag med demokrati og ytringsfrihet som tema. Thorsen ble i fjor dømt til seks måneders betinget fengsel for hatytringer.

Nå reagerer flere fagorganisasjoner på arrangementet.

– Rasistiske organisasjoner og personer som er dømt for grov integritetskrenkelse av muslimer, må ikke få innpass ved biblioteket, sier Torill Høimyr, som er leder for Fagforbundets lokallag ved Deichman, også kalt Deichmanklubben, til Klassekampen.

Nestleder Vidar Evje i Fagforbundet, avdeling Oslo, oppfordrer Deichmans ledelse til å avlyse.

– Sian og Selvstendighetspartiet er nært knyttet til hverandre, og begge faller inn under rasismebegrepet. Det er ikke kommunens oppgave å leie ut til denne typen organisasjoner.

Vil gå som planlagt

Sian-leder Lars Thorsen forventer at arrangementet går som planlagt.

– Hvis arrangementet blir avlyst, kan man begynne å lure på hvor det skal være mulig for politiske dissidenter å oppholde seg og møtes i dette landet, sier Thorsen til Klassekampen.

Arrangøren av foredraget, Selvstendighetspartiets nestleder Reinert Skadsem, frykter at møtet blir avlyst.

– Biblioteket er en uskyldig part i dette. Det er venstresida som eventuelt mobiliserer mot oss på en måte som ikke hører hjemme i et åpent demokrati, sier han til Klassekampen.