Norsk-chilenere protesterer mot voldsbruk

Politiet i Chile har fått sterk kritikk for måten de har håndtert studentprotestene på. Bildet her viser en arrestasjon som er på kanten av det tillate. Unngutten blir nærmest kvalt for ikke å slippe unna
Foto: Hans von Martens
Chilenere i Norge overrekker torsdag 25. august kl. 14.00 et brev til Chiles ambassadør i Norge for å protestere mot bruken av ekstrem vold fra politiet under en studentdemonstrasjon i Santiago torsdag 9. august.

Chilener-miljøet i Norge gir i brevet sin fulle støtte til den chilenske sosiale bevegelse i sin kamp for et bedre utdannelsessystem som skal være rettferdig og av høy kvalitet, skriver Nolvia Dominguez Skjetne i en pressemelding. 

Chilenere i Norge mener at kravene til bevegelsen er rettmessige og ser på dem som et nødvendig bidrag for utviklingen av det chilenske samfunn.

 
– Vi vil på det sterkeste uttrykke vår motstand mot den ekstreme voldsbruken fra politiet mot de unge studentene i deres demonstrasjon torsdag 9. august, vold som også menneskerettighets-organisasjonene i Chile har uttrykt bekymring for, heter det i protestbrevet.

Ber Norge ta opp saken

Unge i Chile protesterer mot det nåværende utdanningssystemet, som de fleste mener er for dominert av private aktører, og har mer fokus på profitt fremfor reell kompetanseskaping.
Foto : Gonzalo Zapata
 
Chilenere i Norge oppfordrer derfor den norske regjeringen til å ta opp sin bekymring med chilenske myndigheter og for å stanse de stadige truslene mot lederen for den sosiale bevegelsen, Camila Vallejo Dowling, heter det videre i brevet.
 
Norsk-chilenerne sier de står sammen i kravene til landets regjering:
 
· De gir sin fulle støtte til den sosiale bevegelses initiativ og krever umiddelbar stopp av undertrykkelsen.
· De gir sin fulle støtte til bevegelsens initiativ om en dialog mellom den chilienske sosiale bevegelsen og Chiles president Sebastian Pinera.
·De gir sin fulle støtte til de fredelige metodene som demonstrasjonene har blitt gjennomført på, for et sunnere og mer bærekraftig demokrati.