HRS: – Vi så ikke kvinnen


Foto: Faksimile
Den islamkritiske organisasjonen HRS hevder verken de eller leserne deres så den hijab-bærende kvinnen på det såkalte "korankloss"-bildet.
216Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

HRS hevder også at kvinnen på bildet ligner mest av på en romkvinne.

– Jeg kan forsikre om at ingen av oss merket oss denne kvinnen på bildet, skriver HRS på sine nettsider. (…) Det er også interessant at så langt er det kun påtalemyndigheten som har tolket denne kvinnen til muslim, skriver Rita Karlsen.

Det hele begynte med at HRS ble høsten 2019 ilagt et forelegg på 20.000 kroner og redaktør Rita Karlsen fikk et forelegg på 8.000 kroner etter at de publiserte et bilde av inngangspartiet på kjøpesenteret Oslo City i 2017. Bildet viser flere tilfeldig forbipasserende personer. En av disse, en kvinne med skaut, anmeldte HRS for brudd på bestemmelsen om «retten til eget bilde» i åndsverkloven.

HRS klagde statsadvokatens forelegg til Riksadvokaten. Og nå har statsadvokaten kommet med tilsvar.

I et brev til Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud, har statsadvokat Ingrid Vormeland Salte presentert hvorfor hun opprettholder foreleggene mot HRS og Rita Karlsen.

I statsadvokatens begrunnelse vises det til en rekke saker seg fra Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) hvor utgivere ble dømt.

Videre opprettholder statsadvokat Salte at den fornærmede kvinnen i denne saken er identifiserbar. Statsadvokaten viser deretter til at vedkommende ikke har samtykket til publisering.

HRS hevder de ikke så den muslimske kvinnen på bildet

– På den annen side bidrar overskriften i saken til å rette oppmerksomheten mot islam og derigjennom muslimer, som igjen kan ha gjort flere lesere oppmerksomme på kvinnen i bildet som bærer hijab. Dette må også tillegges vekt, selv om HRS mener de ikke en gang hadde lagt merke til kvinnen på bildet før hun henvendte seg til dem,” heter det i brevet fra statsadvokaten.

– Jeg kan forsikre statsadvokaten igjen om at ingen av oss merket oss denne kvinnen, og siden vi ikke merket oss henne, som heller ingen av våre lesere har gjort, så har vi ikke tolket henne i det hele tatt, skriver Rita Karlsen på HRS sin hjemmeside.

Dersom Riksadvokaten ikke overprøver statsadvokaten så går saken videre til tingretten.

Både Norsk redaktørforening og Olav Torvund, jusprofessor ved Universitetet i Oslo ga HRS full støtte for publisering av bildet. Kvinnen med skaut på bildet er ikke gjenkjennelig, mente Torvund.