Norsksyrere stiller opp for kronaredde nordmenn

«Alle utlendinger og flyktninger er klare til å hjelpe det norske folk og alle som bor i Norge med full energi. Vår plikt er å hjelpe Norge og alle mennesker som hjalp oss da vi kom hit».
Foto: Faksimile
Hazem Abonabbout kom fra Syria til Norge for fem år siden. Nå har Urædd-spilleren og blitt permittert fra sjåførjobben, og ønsker å hjelpe folk som sitter i karantene.

– Jeg trives veldig godt i Porsgrunn. Da vi kom hit fikk vi den hjelpen vi trengte. Nå er det vår tur til å stille opp for de som trenger det. Som vi sier i Syria: “Vi må gi tilbake det vi har fått».

Han kommer fra en idrettsfamilie i Dara’a, sør i Syria. I 2015 kom Hazem til Norge med kone og to små barn.

I Porsgrunn kommune har nærmere 400 registrert seg som frivillige, etter at ordføreren gitt ut med en oppfordring til de som ønsker å bidra. På Facebook-gruppen Gi eller få hjelp i karantenetid Grenland, som i skrivende stund har nærmere 3000 medemmer, skriver han: «Alle utlendinger og flyktninger er klare til å hjelpe det norske folk og alle som bor i Norge med full energi. Vår plikt er å hjelpe Norge og alle mennesker som hjalp oss da vi kom hit».

– Folk må jo uansett ha mat, og jeg vil bistå med å gjøre innkjøp for dem som trenger det, sier han til Telemarksavisa.

Også Skien Moske ønsker å hjelpe til: «Vi i islamsk forening ønsker å bistå med hjelp til handling av dagligvarer til de som er i risikogruppen som nå må være forsiktige og holde seg hjemme,» heter det på Moskeens Facebookside.

– I går felte jeg en tåre på jobb

– Flere av dem som akkurat nå står i frontlinjen mot koronasmitte i sykehus har flyktet fra krig og konflikt. Nå stiller de opp for Norge. Det er jeg skikkelig takknemlig for, og de fortjener skikkelig applaus! skriver Jannike Arnesen, sykepleier på Lindrende enhet, Sørlandet sykehus i et innlegg i VG.

– De på kjøkkenet, som sørger for ren og næringsrik mat. De på lageret, som i disse dager koordinerer smittevernsutstyr. De som frakter pasientene, varene og middagene til avdelingene. De som sørger for at IT-systemene mine funker. Vekterne som holder streng kontroll ved inngangene.

– Jeg kunne listet dem opp i fleng. Også har du de som nesten er usynlige selv om de er ute i avdelingene. De som dessverre alt for sjeldent blir møtt med et «god morgen» av sykepleiere og leger. Nemlig de som vasker.