Stor stemning på Venstres valgvake

Jubel etter førsteprognose: partimedarbeiderne i Venstre kunne slå armene ut i været etter at NRKs sending kunne kom med et positivt førsteanslag som bekreftet gode valgmålinger.
Foto: Claudio Castello
Solid opptur for Norges eldste politiske parti etter katastrofevalget for to år siden.

En oppdatert landsgjennomsnitt viser at Venstre ligger an å få seks prosent av stemmene på landsbasis i årets kommunevalg. I Oslo ligger partiet an til å få opptil åtte prosent på vippeposisjon, og kan være med på å bestemme om det kommer til å bli enten sosialistisk eller borgerlig flertall.
Leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, sier til utrop.no at han hadde en god følelse på forhånd foran valgdagen.
– Åtte prosent klarer vi uansett ikke, men et sted mellom seks og sju vil jeg se på som helt vannvittig.
Svein Sandvik fra Nordstrand Venstre sier man har lyktes med å presentere seg selv som et reellt liberalt alternativ i dagens politiske landskap.
Foto : Claudio Castello
For to år siden lå dere langt nede. Hva kan forklare denne oppturen etter bare to år?

– Jeg tror mange Venstrefolk var innstilte på å gi jernet, og vise at vi jaggu skulle klare å komme tilbake. Og her er det ikke bare «revansjelyst» det handler om. Her handler om at vi har fått frem gode folk på listene, grundig skolering, mediehåndtering og at vi har klart å spisse frem flere saker.

Vil fortsette samme asylpolitikk

Både han og partileder Skei Grande har tidligere uttalt seg at asylsøkere bør få jobbe fra ankomst til Norge. Et standpunkt han holder fast ved.

– For oss handler human asylpolitikk om å integrere folk fra dag en. En blir ikke integrert av å sitte og se på en vegg, men av å gjøre nytte for seg. For Venstre kommer dette til å bli en viktig sak i tiden fremover, påpeker han.  

Viktig å engasjere

Stortingsrepresentant Abid Q. Raja kunne juble og smile fra ende til annen. En i begynnelsen smånervøs Odd Einar Dørum kunne si seg stoisk fornøyd med hvordan tingenes tilstand hadde utviklet seg, og partileder Trine Skei Grande håndterte de fremmøtte med glans.

Grasroten var også tilstede. Svein Sandvik fra lokallaget på Nordstrand sier det har vært viktig å engasjere folk.

Abid Q. Raja, Odd Einar Dørum og andre tungvektere fulgte spent med landsoversikten.
Foto : Claudio Castello

– Her har det å gjøre med en kombinason av en dyktig partileder som har klart å sette fokus på sakene og en dyktig organisasjon. Vi har vist at det går an å drive sentrumspolitikk og jobbe fra sak til sak, utfordringene til tross.

Skolering og en klarere partiprofil har vært viktig for fremgangen, ifølge Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.
Foto : Claudio Castello