– Kom aldri med rasehets

Ingen "hitlerbart": Stig Frode Henriksen, skuespilleren bak sketchen om "jøde-smoothie" sier det han hadde på seg var en fransk lommetyvbart som var en "smule løs"
Foto: Faksimile
"Jøde-smoothien" laget av en skuespiller foran hundrevis av elever er en unødvendig og dårlig gjennomtenkt spøk, mener Rune Berglund Steen ved Antirasistisk senter. Skuespiller Stig Frode Henriksen mener seg feilsitert.
0Shares
Latest posts by Janet Ohemeng og Claudio Castello (see all)

“La ikke navnet på smoothien ødelegge apetitten! Det kan ingrediensene gjøre”, skrev nettportalen velgyrkesfag.no etter at en innleid skuespiller mikset “jøde-smoothie” foran hundrevis av skolelever, ifølge nrk.no. 

La ikke navnet på smoothien ødelegge apetitten! Det kan ingrediensene gjøre.

Steen beskriver humoren som “idiotisk” og “farlig nær å være rasistisk”
– Vi vet at ”jøde” brukes negativt på norske skoler, og det er derfor spesielt problematisk når dette brukes på denne måten foran tilskuere som var unge mennesker. Det er en ufattelig unødvendig handling og jeg skjønner ikke at det er vanskelig for folk å styre unna slike dumheter, sier kommunikasjonsansvarlig ved Antirasistisk senter, sier Steen til Utrop
Sag, sleng, blend, sprut; “Lachaim!”
Fremgangsmåten for å lage smoothien bestående av fisk, brød, ketchup, tran, julegløgg og cola beskrives slik;
“Fisken sages i to, sleng fiskebitene i en blender, sprut oppi ketsjup, hell i tran, smak til med gløgg og cola. Siden dette er en jødisk rett, uttales ordet : «Lachaim!» (skål!)”, står det på nettsiden ifølge NRK.no.
Linda Haukland ved Universitetet i Nordland kom over siden da hun lette etter kilder til en bok om hverdagslivet i byen under andre verdenskrig. Hun mener sketsjen kan oppleves som jødehets.
Oppgitt
Skuespiller Stig Frode Henriksen har imidlertid også vært i kontakt med utrop.no. Han sier seg feil fremstilt på nettsiden.
– Paragrafen hvor det står “La ikke navnet på smoothien ødelegge apetitten! Det kan ingrediensene gjøre” har jeg aldri sagt. Og jeg har ikke hatt noe med nettsiden å gjøre; altså ikke før jeg ble kontaktet angående det som sto skrevet. 
Henriksen er også oppgitt over rasismeanklagene.
– Jeg har vært med på å lage filmen Død Snø, hvor en av heltene er en jøde. Ordbruket “jøde-smoothie” kan jeg ta på min kappe, men da i satirisk og humoristisk forstand. Her er poenget at det var snakk om en “jødisk rett” og kunne likegodt kalt det for en “Jesus-smoothie”.
Var ment som spøk
Prosjektleder ved Opplæringskontorene i Saltens kampanje Velg Yrkesfag, Linda Utheim, mener de ikke hadde slike intensjoner.
– Når jeg hører reaksjonene får jeg ståpels. Jeg skjønner dem godt, men jeg kan forsikre om at det absolutt ikke var ment som hets. Dette var en sketsj som skulle gjøre narr av kjendiskokker. I ettertid ser jeg at formuleringen på nettsiden ble feil, og det beklager vi sterkt, sier Utheim til nrk.no.
Yrkesfag.no og de ansvarlige har fjernet saken.
– Det er bra at bloggen ikke finnes lenger, avrunder Steen til utrop.no.