
Foto: Claudio Castello
- Norsk barnebokinstitutt-ansatt vil ha flere flerkulturelle ledere - 30.11.2023
- Godt naboskap som motvekt til hat - 30.11.2023
- Selverklært «islamhater» kan bli neste statsminister - 29.11.2023
Regjeringens langsiktige tiltak i kampen mot sosial dumping ser ut til å ha ønskede effekter. Tiltakene virker best i bransjer med allmenngjorte lønnsavtaler, noe som ofte ikke gjelder arbeidskraft fra blant annet de nye EU-landene, slår Fafo fast i en ny rapport som ble lansert i går under Fafo Østforum. Arrangementet ble avholdt på Fafos lokaler på Grønland.
Færre i arbeidslivets ytterkant
Lovkrøll også en negativ faktor
Ofte kan hensyn på bakgrunn av ulik tolkning i arbeidslivsbestemmelser føre til at denne gruppen får lavere betalt. En av de fremmøtte fra LO kunne melde om et særtilfelle, hvor en gruppe latviske byggearbeidere ikke fikk norsk tarifflønn, til tross for at de var leid inn av et norsk firma.
– Oppdragsgiverens mellomledd, et latvisk vikarbyrå, mente de ikke kunne få betalt etter norske satser. Til tross for at allmenngjøringsordningen også skulle kunne gjelde for denne gruppen latviere som kom til Norge på et korttidsoppdrag.
Regler følges ikke
– Vi tror ikke det er nok å rette en moralsk pekefinger til konkurranseutsatte bedrifter. Om det ikke finnes et nedre lønnsgulv, vil minstenivået presses nedover og lavlønnskonkurransen fortsette, mente Eldring.
Lover langsiktighet, ikke spesialkompetanse
Under lanseringen har forskerne i rapporten påpekt at dette er et arbeidsområde som er svært krevende for Arbeidstilsynet. Hvordan ser departementet på mulighetene for et team med spesialkompetanse på utenlandsk arbeidskraft og sosial dumping?
– For å svare deg så kan jeg si både ja og nei. Vi ser validiteten i alle innspill og tar det videre inn i arbeidet vårt. Samtidig føler vi på regjerings- og departementshold at mer byråkrati og mer ressursbruk ikke er svaret, men at tilsynet heller jobber mer effektivt i forhold de ulike samarbeidsinstansene, påpekte Bjurstrøm overfor utrop.no.