Islamreformister trakassert

 
Foto: Are Vogt Moum
Ekstremister skal ha truet fysisk, spyttet på og forsøkt å kaste egg på islamreformatoren Irshad Manji (bildet) og hennes medpanelist under et folkemøte i Nederland.
0Shares

Islamreformisten har tidligere har vært portrettert i Utrops utgave 14 i forbindelse med bokutgivelsen Allah, Liberty and Love. Hun har arabisk-indisk bakgrunn er født i Uganda og bor i Canada. Hennes kamp for homofiles rettigheter og feminisme innenfor et islamsk kontekst, samt en sterk kritikk av fundamentalisme og ekstremisme har skaffet henne mange fiender.

Nylig ble hun og parlamentsmedlemmet Tofik Dibi, som selv også er muslim (av marokkansk bakgrunn) og homofil, hetset og forsøkt fysisk angrepet av ekstremister som brøt seg inn under debattdelen, hvor Manji skulle svare på spørsmål angående boken, ifølge nettstedet faithfreedom.org.

– Vi hadde en god og saklig debatt inntil en gruppe på cirka 20 personer som ikke var påmeldte kom inn i salen. Gruppen kalte seg selv for “Sharia4Holland”, selv om vi antar at de kom fra Belgia. Alle gikk tradisjonelt kledd og begynte å oppførte seg truende straks de kom inn i salen, sa Dibi til talkshowet Pauw & Witteman som går på riksdekkende TV. Både han og Manji var gjester samme kveld etter hendelsen.

Også trakassert: parlementsmedlem for de Grønne, homofil og liberal muslim Tofik Dibi.
Foto : Hans van Egdom

Eggkasting og spytting

Ifølge Dibi tok de upåmeldte gjestene frem et svart flagg med religiøst skrift og begynte å dele ut egg blant folk for at de skulle kastes på Manji og ham selv.

– Gruppen gikk frem for å spytte på oss og forlangte overfor politiet at både Manji og jeg skulle forlate salen, sa han til tv-kanalen Nederland 1.

Under tumultene skal vekterne og politifolkene som var tilstede under arrangementet ha bedt de to om å gå og avrunde debatten for sin egen sikkerhets skyld, noe Manji nektet å gå med på. Både hun og Dibi fikk også støtte av de fremmøtte i salen, som konfronterte de tilreisende ektremistene.

– Jeg har inntil nå aldri opplevd at en hel gruppe personer har truet meg åpent, bare enkeltindivider, sa hun til talkshowvertene Jeroen Pauw og Paul Witteman.

Troen svekkes ikke

To av de mest voldelige medlemmene av “Sharia4Holland” ble arrestert og satt i varetekt. Irshad, som ble både spyttet på og truet med å få nakken brukket, anmeldte forholdet. 

Reformisten selv mente imidlertid at det skal mere enn en truende gjeng til for å få henne til å slutte å kjempe for det hun tror på, noe Tofik Dibi også var enig i. 

– Vi forlot aldri salen. På en måte var dette mitt og Manjis budskap til fundamentalistene om at vi vil snakke ut om vår måte å se islam på. At vi som tror på debatt aldri mer kommer til å tie og ekstremistene vil bli konfrontert. Jeg ser på dette som et desperat forsøk fra noen få ytterliggående grupperinger til å gjenvinne tapt terreng i de muslimske miljøene, sa Dibi til tv-kanalen.