Reagerer etter Garolins tragedie

SV-politiker Norvall Nøringset kritiserer barnevernet for ikke å håndtere hverdagen til asylsøkerbarn.
Foto: Sogn og Fjordane fylkeskommune
SV-politiker Norvall Nøringset kritiserer barnevernet for dårlig behandling av asylsøkerbarn etter at Garolin satte fyr på seg selv og sin sønn forrige uke.
0Shares

Garolin Nesaraja satte fyr på seg selv og sin 20 måneder gamle sønn etter endelig avslag på asylsøknad. Hun hadde oppholdt seg på et asylmottak i Bergen i fem år. I Sri Lanka fryktet hun å bli forfulgt av separatistbevegelsen Tamiltigrene som hun hadde rømt fra. Frykten toppet seg da søsteren ble drept i desember, en uke før Garolin fikk det endelige avslaget.

– Hvem har ansvaret når foreldrene er så psykisk syke at de setter seg selv og egne barn i fare? spør Norvall Nøringset.

Han sier til firda.no at det er barnevernets ansvar å håndtere slike saker og at brannen er et eksempel på hva som kan skje når asylsøkerbarn ikke tas hånd om.

Hvem har ansvaret når foreldrene er så psykisk syke at de setter seg selv og egne barn i fare?

– I en slik situasjon, der foreldre ikke er i stand til å ta vare på verken seg selv eller barna, så er det etter min mening det lokale barnevernet sitt ansvar, uansett hvilket land barnet kommer fra, sier Nøringset til firda.no. 

Ikke den eneste

VG melder at Utlendingsnemda (UNE) ikke var klar over at Garolin og barnets far ikke lenger var sammen, selv om barnet var født utenfor ekteskap. UNE sier at saken ville ha blitt behandlet annerledes om de hadde visst det.

– Jeg synes det er utrolig merkelig at UNE nå skal få dette til å dreie seg om hennes sivilstatus. Senest den 30. november ga UNE avslag til en annen tamilkvinne med et lite barn i en tilsvarende situasjon, sier Garolins tidligere bistandsadvokat Kristine Hånes til VG Nett.