Gratistrening inkluderer minoriteter

Gratistilbud som inkluderer: Møhlenpris IL i Bergen startet i 2010 med gratistrening for å lokke flere minoritetsungdommer inn i sportshallene. Illustrasjonsfoto: utrop.no.
Idrett er en god vei til integrering, mener norsk-ecuadorianeren David Martinez. I Møhlenpris IL tilbyr man derfor gratis trening.
0Shares
I august 2010 stiftet Martinez, MIL, Møhlenpris idrettslag for å fange opp minoritetsungdommen som vanligvis har vært underrepresentert i organisert idrett. Sålangt har pågangen vært enorm, skriver Bergens Tidende.
Martinez er selv født i Ecuador, oppvokst i Colombia, og har senere bodd i seks forskjellige land og fjorten forskjellige byer. Som tidligere basketspiller har han valgt å bruke sine egne erfaringer til å hjelpe andre.
– Jeg kjenner meg veldig igjen i disse ungdommene, og føler meg heldig som har mulighet til å gi noe tilbake.

Lærer Norge å kjenne gjennom idretten
120 ungdommer har vært innom siden starten i 2010, 80 av dem driver fortsatt med organisert idrett og seriespill. Noen er plassert ut i lokale idrettslag.

I tillegg til selve idretten er også ungdommene med på gruppe­arbeid. Her er det god takhøyde, og de kan ta opp ting de er frustrert over. MIL har blant annet kvinnelige trenere, og ønsker at guttene skal lære å forholde seg til jenter, og til å respektere dem.
– Tanken er at de skal lære om Norge gjennom idretten, sier Martinez.

Et bedre alternativ

15-årige Alexandra Zak kom til Norge fra Polen. Hun sier seg glad for gratistilbudet, som i dag benyttes av ungdom fra 27 forskjellige nasjoner.
– Når en har idretten, er det den vi bruker tiden på, fremfor andre ting som rus og drikking. Jeg tror det kan få flere minoritetsungdommer inn i organisert idrett, sier hun til Bergens Tidende.