– Tilbakesendte etiopere trenger ikke å frykte

En stor del av etioperne i Norge som har søkt asyl har jobbet politisk mot myndighetene, og sier de frykter for livet sitt hvis de sendes tilbake. Utlendingsdirektoratet avviser imidlertid dette, og sier situasjonen ikke er så ille som folk vil ha det til.
Foto: Andres Vargas
Utlendingsdirektoratet (UDI) tror ikke på asylsøkere som frykter for sitt liv i Etiopia. Likevel sitter mange livredde etiopiere og frykter å bli sendt tilbake med tvang, ifølge TV2.

Halvparten av alle etiopierne som søker asyl får bli i Norge. Utlendingsdirektoratet (UDI) tror ikke på den andre halvparten og de får avslag. Avdelingsdirektør Gry Aalde i UDI sier til TV2 at de som får avslag på asylsøknadene ikke risikerer forfølgelse i hjemlandet.

– Vi har hatt en grundig behandling av den enkelte søknad basert på vår kjennskap til situasjonen i Etiopia, som også basert på nasjonale og internasjonale kilder, sier hun til TV2.

Raus ordning

En familie på fire kan få nesten 200.000 kroner i støtte til å etablere seg i hjemlandet, hvis de vender tilbake frivillig. Beløpet er basert på at hver enkelt får en kontantstøtte på 15.000 kroner.

Kontantstøtten utbetales til alle når de kommer til Etiopia av Internasjonal Organisasjon for Migrasjon (IOM), mens reetableringsstøtten skal utbetales av etiopiske myndigheter.

– Familiene får nå en mulighet til å vende tilbake til Etiopia med en raus ordning fra norske myndigheter, sier avdelingsdirektøren i UDI.

Vil bli henrettet

Etiopere som TV2 har snakket med i Oslo er likevel livredde for å bli sendt tilbake. Dawit Wasihun har vært fem år i Norge og jobber aktivt politisk mot regimet i Etiopia.

– Sender de oss til Etiopia vil vi helt sikkert bli henrettet.

Fikre Zelekew, som har vært åtte år i Norge vil heller ikke reise frivillig.

– Jeg er redd for å havne i fengsel eller å bli drept, sier han til TV2.