Vil ta tempelridderkorset tilbake

– Tempelriddermystikken er en en del av frimurerordenen, og vært en viktig tiltrekningsfaktor for terrorsiktede Anders Behring Breivik, ifølge eks-ordensmedlemmet Roger Karsten Aase
Foto: flickr.com
Middelalderfestivalen fikk et dilemma: Skal de bruke malteserkorset etter at 22. juli-terroristen har brukt det?
0Shares

Korset er et historisk symbol som opp gjennom historien blant annet er blitt brukt av tempelriddere. Men da terrortiltalte Anders Behring Breivik brukte korset, i tillegg til flere andre referanser til tempelridderordenen, i sitt såkalte kompendium, ble arrangørene i tvil om det passer seg å bruke disse uniformene i år, skriver aftenposten.no.

Henrik Høie, prosjektleder i Oslo Middelalderfestival og kollega Cathrine Kleivdal spør derfor publikum om råd via Facebook. Og i det sosiale nettverket tar de fleste til orde for at festivalen bør bruke korset.

– Ikke la en terrorist ødelegge historiske symboler. – Han som utførte handlingene er ingen tempelridder, er blant debattantenes argumenter.

Fokus på historie fremfor terroren

Ved siden av å kalle sitt påståtte terrornettverk «Knights Templar», har Breivik brukt malteserkorset som illustrasjon på omslaget til sitt såkalte kompendium. I tillegg har han illustrert kompendiet med ordenens segl og tegninger av tempelriddere.

For festivalen forteller har det vært vanskelig å komme helt utenom terroren og rettssaken i år.

– Samtidig håper de at dette bakteppet ikke vil overskygge hva festivalen egentlig er ment å handle om. Hvis noen spør vaktene “Jøss! Hvorfor har dere på dere det korset?”, så kan de gi en kort forklaring på hva symbolet betyr og hvorfor vi har valgt å bruke det, sier Kleivdal til Aftenposten.