Bekymring for minoritetsungdom var ubegrunnet

Ny rapport fra Utekontakten i Bergen viser at den økende bekymringen for minoritetsungdommene i sentrum stort sett var ubegrunnet. Illustrasjonsfoto.
Foto: www.flickr.com/photos/almodozo/3289450656
Ny rapport fra Utekontakten i Bergen viser til positiv oppførsel fra minoritetsungdom i sentrum. Undersøkelsen ble gjort da flere kommunale instanser hadde meldt inn en økende bekymring.

Bekymringen gjaldt ungdom som samlet seg i sentrum av Bergen på ettermiddagstid og på kvelden. I går la Utekontakten ut den omfattende rapporten om minoritetsungdommene som bruker sentrum som et oppholdssted på fritiden. 

Roy Juvik hos Utekontakten i Bergen har skrevet rapporten i samarbeid med flere etater. Den viser først og fremst at minoritetsungdom er som norske ungdommer flest. Det går også frem at minoritetsungdom ikke bruker tyngre narkotiske stoffer. Hasj og alkoholbruk er på nivå med andre ungdommers bruk. Det er i tillegg lite kriminalitet blant innvandrerungdommene.

– Vi som jobber i Utekontakten ble ikke overrasket over at det egentlig står positivt til med minoritetsungdommen. Men vi ble overrasket over at så mange er svært opptatt av å få seg jobb så fort som mulig. Og da snakker vi om alle typer jobber. Også de som annen ungdom ikke kan tenke seg. Når det gjelder ønske om å jobbe skiller disse ungdommene seg helt klart ut, sier Roy Juvik til BT.no.

Vi som jobber i Utekontakten ble ikke overrasket over at det egentlig står positivt til med minoritetsungdommen.

Han bekrefter at flesteparten av ungdommene kommer fra hjem med dårlig råd.

Nedsiden

Undersøkelsen viser derimot at ungdommene sliter med språket, og dropper ut av videregående skole. Flere innvandrerungdommer sier at de har  psykiske påkjenninger etter flukt fra krigsherjede land. Få av dem oppsøker psykolog og vil helst ikke fortelle at de lider, melder BT.no 

– I det store og det hele er undersøkelsen veldig positiv. En riktig gladnyhet. Dessuten viser forslaget til handlingsplan at det kan dekkes innenfor eksisterende budsjetter. Men det er også mye kommunen må ta fatt i etter undersøkelsen. Blant annet må det helseoppfølgende arbeidet intensiveres. Språkproblemene må vi også ta mer tak i, og gjøre dette lettere for innvandrere å skjønne at det er mange fritidsaktiviteter de kan være med på uten at det belaster familiens ofte svake økonomi, sier helsebyråd Hilde Onarheim til bt.no. 

Helsebyråden fryktet det verste da Bergen kommune skulle gjennomføre en kartlegging av minoritetsungdom. Det hadde hun liten grunn til.