Norsk-iransk aktivist til kamp mot fundamentalisme

LIMs generalsekretær Dana Manouchehri kom på forsiden til det kjente franske magasinet Le Figaro for sin innsats mot fundamentalisme.
Foto: Kristian Mendoza
– Jeg blir regelmessig truet på sosiale medier for min kamp mot fundamentalisme, sier LIM-generalsekretær Dana Manouchehri til det franske magasinet Le Figaro.

For noen dager siden ble norsk-iranske Manouchehri fotografert og intervjuet i Le Figaro, en av Frankrikes ledende aviser.

I en artikkel er hun avbildet sammen med aktivistene Sonia Mabrouk, Najwa El Haïté, Zineb El Rhazoui, Fatiha Agag-Boudjahlat og Jeanette Bougrab, alle med innvandrerbakgrunn.

Forsiden i Le Figaro viser Manouchehri sammen med flere andre kjente sekulære aktivister med innvandrerbakgrunn.
Foto : Skjermdump/Le Figaro

El Rhazaoui er kjent som en av de overlevende etter terrorangrepet på det franske satirebladet Charlie Hebdo i 2015.

I artikkelen, som har tittelen “Kvinnene som kjemper mot radikal islamisme”, fremgår det:

– Vi gir ordet til disse kvinnene som kjemper på første linje mot fundamentalistisk
salafisme og kollektiv kontroll. Til tross for trusler, har de valgt å si sannheten høyt og sterkt.

Trues og hetses

LIM-generalsekretær Manouchehri sier til Le Figaro at “den islamistiske fascismen truer hele verden”.

– For å bekjempe den hos oss må vi lene oss på våre friheter og våre prinsipper om likeverd. Det er våre søyler, våre skjold.

Videre sier hun at hun blir regelmessig truet fordi hun “har valgt å bekjempe disse fundamentalistiske religiøse kreftene, både i miljøene selv og politisk”.

Sekulær aktivisme

Ifølge Nettavisen ble generalsekretæren i LIM ringt opp av magasinet etter at de ble gjort oppmerksom på hennes harde arbeid for sekularisme i Norge.

– Jeg føler meg veldig beæret. Selv om man sitter i lilleputtlandet Norge, og holder på med sitt, er det veldig fint å være i samme kategori som såpass sterke og tøffe kvinner. Det er overveldende og veldig stort, sier hun til Nettavisen.

Les Utrops portrettintervju av Manouchehri fra mai 2017