Romleiren stengt

Romfolket er igjen tvunget ut på gaten.
Foto: Aon R. Naqvi
Eierne av tomten ga romfolket i leiren frist til 18.00 tirsdag med å forlate området.

Daglig leder Vanessa Quintavalle i Årvoll Eiendom gikk for noen dager siden med på å avvikle romfolkets leir.

– Partene har nå kommet til enighet om at leiren skal bli avviklet. Avgjørelsen ble tatt i ettermiddag, sa Steinar Arnesen som er lederen av bydelsutvalget til VG Nett torsdag forrige uke.

Ifølge VG Nett var det ved 14-tiden kun én bil og noen skur igjen i leiren. Romfolket hadde reist, og naboene var ikke til stede.

Politiet var fortsatt til stede med én patrulje, men flyttingen så ifølge VGs reporter ut til å fullføres uten dramatikk.

– Det har gått stille og rolig for seg. Vi har vært til stede hele tiden, men det har ikke skjedd noe spesielt, sier visepolitimester Sveinung Sponheim til VG Nett.

Tilbake på gaten
Nicolae Stoica bodde på den tidligere leiren ved Sofienberg kirke og på Årvoll. Han har fungert som en talsmann for romfolket, og mener at kommunen bør komme på banen. Ifølge Stoica er mange som bodde på Årvoll allerede tilbake i gatene.

– Oslo kommune gjør ingenting. Vi forventer at de tar initiativ til dialog slik at vi kan finne en løsning. Vi trenger jo et sted å oppholde oss, sier Stoica til VG Nett.

– Kan dere forvente å bli tilbudt tak over hodet?

– I Oslo er det jo massevis av forlatte tomter og hus som kan leies for en billig penge. Det er en god løsning for både oss og kommunen. Da slipper vi å bo på gaten, sier Stoica.

Kommunen sier nei
Olav Elvestuen (V), byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, avfeier at kommunen vil tilby en slik løsning.

– Nei, dette er EØS-borgere som har de samme mulighetene til å skaffe seg arbeid- og livsopphold her som andre EØS-borgere. Oslo kommer ikke til å finne egne plasser til romfolket, det ligger innenfor forpliktelsene, sier Elvestuen.